Вход | Регистрация

Регионалната политика обсъдиха в Сливо поле

Местната власт се спря и на Бюджет 2014

Регионалната политика обсъдиха в Сливо поле
Коалиция за България

Бюджет 2014 и регионалната политика бяха основните теми, които бяха обсъдени в Община Сливо поле. На срещата присъстваха кметовете от областта, областния и заместник-областния управител, представителите от "Коалиция за Бълагария" – Екатерина Заякова и Добрин Данев, както и народния представител от ДПС - Ферихан Ахмедова.

Депутатите обобщиха, че основният акцент на бюджета е да се постигне устойчив икономически растеж,  да се осигурят работни места и заплати за трудещите се. Предвидени са стабилни средства за здравеопазването, образованието и културата. До този момент са приоритетно е осигурено финансово изграждане на линията към Дунав Мост, внесено е предложение за изменение в ЗОП (закон за обществените поръчки), което упълномощава общините да получават "инхаус” поддръжки. Предложението е внесено по направление в проекта на новия бюджет.

"Първите стъпки вече са положени – бяха увеличени средствата на хората, които получават  помощи за отопление, претърпяха се също драстични промени в майчинството – вдигна се от 240 на 310 лв., от една година нарастна в две, продължено е  ремонтирането на спортната зала, ще се повишат и пенсиите" – обобщи народната представителка Екатерина Заякова.

Идеята на инвестиционната програма включва 500 млн лв., които да се разпределят на конкурентен принцип, свързани с образованието, културата и национални проекти. Основно се приемат проекти, които носят икономически растеж. Междуведомствените комисии само ще разпределят проектите в определени направления по областите. Проектите се гледат на областно ниво - колко са ефективни, полезни и до каква степен биха развили икономическата структура на региона. Има обществен съвет за развитие, финансиран от бюджета. През Януари ще постъпят в общината, а през март месец ще започнат първите предложения за нови решения и проекти.

Добрин Данев също взе отношение с тезата, че с тези 500 млн. лв, разпределени на 28-те области, се приравнява средно на област по 20 млн. лв., което е  един ресурс към по-устойчиво управление. Механизмът е обсъден на срещата в Боровец, като целта на фонда е равно разпределение по общините. Сега се преглежда и одобрява развитие на селските региони за 2014г. Чрез разрастването на бизнеса ще се създаде инвестиционен климат в Русе и региона, както  и ще се увеличат монополите в определени сектори. Няма да се влагат средства за чешми, мостове и др., които нямат силно въздействие за икономическия растеж.

Повдигнат беше и въпросът за тютюнопушенето на закрити места, на който народните представители отговориха, че всеки от тях ще направи своя избор, не по политически, а по социални критерии. Министерския съвет внесе комплексното административно обслужване, което включва в базата данни на служителите пълна информация относно семейното и материалното състояние на потребителя, като тези данни ще се внасят по служебен път. Това от своя страна ще улесни гражданите и с тази промяна ще могат по-бързо да се извършват услугите.

Важно е да се възвърне на хората вярата за подобрение - какво е планирано и решено да се направи и е направено.

Отношение взеха доста кметове и зам.-кметове от селата, като едни от основните проблеми бяха разбитите пътища, липсата на икономическа структура, броя на безработицата, рестрикциите по бреговата линия с Дунав и комарите.

Предстои още една подобна среща, на която ще се разгледат проблемите, свързани с младите хора, в частност безработицата до 24 годишна възраст. Предвижда се до няколко месеца след завършване да им се намира работа.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар