Вход | Регистрация

Спешно закриват 41 общински депа за отпадъци

Въвеждат използването на нови депа в регионите В. Търново, Левски, Луковит, Плевен

41 общински депа за отпадъци ще бъдат закрити до месец октомври тази година заради несъответствие с изискванията на европейското законодателство. За тази цел ще бъдат въведени в експлоатация новоизградени депа в регионите Велико Търново, Левски, Панагюрище, Луковит, Перник, Плевен, Варна, Стара Загора и Костенец.

Това се налага във връзка с наказателна процедура, наложена на страната ни от Съда на Европейския съюз (СЕС) за неизпълнение на Директивата относно депонирането на отпадъци. Всички депа, неотговарящи на европейските изисквания, трябваше да бъдат закрити до 16 юли 2009 г.

Първото съдебно решение на СЕС не предвижда финансови санкции. То признава, че страната не е изпълнила свои ангажименти и я задължава да предприеме необходимите мерки, за да се съобрази с решението на съда. Към момента българските институции полагат всички възможни усилия за избягване на завеждане на второ дело и да се изградят всички регионални системи, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Финансови санкции ще бъдат наложени, ако усилията на страната ни за наваксване на забавянето се окажат неуспешни.

Процесът по прекратяване на експлоатацията на старите депа е в пряка зависимост с изграждането на нови регионални системи за управление на отпадъците (РСУО), които се финансират основно от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013".

Забавянето на изграждането на новите депа се дължи на няколко фактора: спиране на плащанията по ОПОС, несъгласие от населението по местонахождение на съоръженията за третиране на отпадъци и на дългите съдебни процедури по обжалване на стъпките по изграждането им; на забавяне на общините при подготовка и изпълнение на проектите за РСУО.

Плащанията по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" бяха спрени през месец ноември 2013 г. Като последица от спиране на плащанията от ЕК Министерство на финансите преустанови отпускането на лимити на ОПОС и за период от близо 5 месеца плащанията към бенефициентите на програмата бяха замразени (от 15 март до 8 август 2014 г.). Спирането на плащанията от ОПОС към бенефициентите на програмата съвпадна с активния строителен сезон, което наруши сериозно финансовия поток при възстановяване на заявените средства, генерирани в резултат на изпълнение на строителните дейности по проектите, финансирани по ОПОС. ЕК възстанови плащанията по ОПОС 2007-2013 на 19.11.2014 г.

В резултат на възстановените плащания от началото на  годината досега бяха въведени в експлоатация 5 регионални системи в Бургас, Малко Търново, Видин, Габрово и Добрич, с което се преустановява експлоатация на 25 общински депа. 

<< Sever.bg във Facebook >>

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар