Вход | Регистрация

Два големи плувни празника през уикенда

7000 лв. награден фонд за призьорите в маратона „Галата - Варна”

Два големи плувни празника през уикенда

Призьорите в 77-мото издание на плувния маратон "Галата - Варна” ще си разпределят награден фонд от 7000 лв. Организатори на най-старото плувно състезание в България са община Варна, ВМС на Република България и ПСК "Черно море”. 
Надпреварата, която е под патронажа на спортния министър Красен Кралев, е на 6 август (неделя). Сборният пункт е на морската гара в 7,30 ч. Стартът ще бъде даден в 10 ч от нос Галата, съобщиха организаторите на маратона.
Председател на организационния комитет на проявата е кметът на Варна Иван Портних. Главен съдия е Велислав Цеков.
По традиция в маратона могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени преди 2005 г. и по големи. Преди старта на състезанието те трябва да преминат задължителен медицински преглед, както и да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието от нос Галата до Буна № 2.
Участниците ще трябва да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м – от н. Галата до Втора буна. За преплували дистанцията се считат всички, които са пристигнали на финала до 90 минути след първия пристигнал. По време на плуването не се разрешава получаване на хранителни, питейни и медикаментозни средства от странични лица.

Състезателите, които се нуждаят от медицинска или друга помощ или желаят да прекратят плуването, задължително трябва да дадат знак с многократно движение с изпъната ръка на ляво и дясно. Всеки участник, преплувал разстоянието, ще получи купон за безплатна закуска, напитка и фланелка.

По регламент класирането е от първо до шесто място. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІI място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. Премии ще бъдат връчени и на най-добре представилите се: варненец – мъж и жена – 100 лв.; плувец с увреждания – 200 лв.; плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.
Всички преплували разстоянието от нос Галата до Буна 2 в определеното време ще получат – закуска и напитка; удостоверение за успешно преплуване и фланелка.
В деня на провеждането на маратона на сборния пункт на Морска гара всеки участник трябва да носи лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 г., подписана и от родител, както и удостоверение за предсъстезателен медицински преглед. Таксата за участие е 10 лв.
Маратонът "Галата – Варна” е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.
Рекордът по участие е от 2016 г., когато на старта застанаха 293-ма плувци. Рекордът по време принадлежи на Михаил Георгиев от 2009 г. Тогава той преодоля дистанцията за 47,03 мин.

***
Плувният празник в морето "1000 х 1000” раздава награди с томбола за всички участници

Община Варна, ВМС на Република България и ПСК "Черно море” организират плувен празник в морето "1000 х 1000” (1000 плувци по 1000 м). Той ще се проведе на 5 август, ден преди маратона "Галата - Варна” и ще бъде генерална тренировка за него.
Целта на събитието, което няма състезателен характер, е много от любителите на плуването, които нямат възможност да преплуват големия маратон, да усетят тръпката и емоцията от магичния спорт. 
Сборният пункт, където ще се записват за участие желаещите да се потопят в емоцията на плувния празник, е в 8 ч – на плажа пред ресторант "Мистър Баба”. Събитието е обезпечено с професионални спасители и бързоходни катери, които ще гарантират сигурността на участниците. 
Музикално озвучаване на брега е подсигурено за всички почитатели на плуването, които няма да участват в събитието, а са дошли да подкрепят своите близки. 
Всеки участник ще получи сувенирна гривна и пореден номер. След приключване на плувния празник с получените поредни номера ще бъде разиграна томбола с награди. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар