Вход | Регистрация

Лекоатлет е Спортист №1 в Русе

Това е Денис Димитров от лекоатлетически спортен клуб „Локомотив“

Лекоатлет е Спортист №1 в Русе
Снимка: Община Русе

Денис Димитров от лекоатлетически спортен клуб "Локомотив" стана Спортист на годината в Русе.

Той получи отличието си по време на официална церемония. Първи е заради спечелената титла Европейски вицешампион за юноши в спринта на 100 метра, с нов държавен рекорд при младежите и юношите /10 сек. и 16 стотни/; държавен шампион за юноши, младежи и мъже; първи в европейската и втори в световната ранглиста при спринтьорите на 100 метра.

Денис е и шампион на турнир "Академик"; втори на Европейското отборно първенство в Дъблин за своята дисциплина; с второ най-добро постижение при мъжете в цялата история на българския спринт - 72 точки.

В топ 10 влизат още:

2. Стойка Петрова от Боксов клуб "Русе" - втора в турнира за Купата на европейските нации, трета на Световните игри по бойни спортове в Русия, първа на международния турнир "Златни ръкавици" в Сърбия, шампионка на турнира "Стяуа" в Румъния, държавна шампионка - 67 точки.

3. Михаел Йорданов от Клуб по плувни спортове "Ирис" "Ирис" - единственият българин полуфиналист на Световното първенство за младежи /16-то място/, балкански шампион за младежи и мъже на 50 и 100 метра бътерфлай, балкански шампион със смесената щафета, с нов държавен рекорд при младежите на 50 метра бътерфлай, с покрит норматив "А" за участие на Младежките олимпийски игри, 7-и в ранглистата на българската федерация за сезона - 58 точки.

4. Тодор Събев – състезател по карате и джу-джицу от Спортен клуб "Динамо" - световен шампион по карате-шотокан за мъже /индивидуално/, световен шампион за младежи до 21 години /индивидуално/, 7-ми на европейско по джу-джицу за мъже и 7-ми на световно при младежите до 21 години - 55 точки.

5. Зорница Костова от Баскетболен клуб "Дунав 8806" - капитан на отбора, спечелил шампионската титла и Купата на страната, национална състезателка - 52 точки.

6. Кристиян Душев от Спортен клуб по кану-каяк "Локомотив" - бронзов медалист от Световното първенство за младежи /200 метра/, 12-то място на Световно първенство за мъже, държавен шампион - 47 точки.

7. Беренике Фалдум от Спортен клуб по кану-каяк "Локомотив" - 4-та на Световно първенство по маратон, 5-та на Световно първенство /5000 метра/, 6-та на Европейско първенство /1000 метра/, 7-ма на Европейско първенство /5000 метра/, абсолютна държавна шампионка - 40 точки.

8. Валери Великов – състезател по джудо, свободни боеве от Спортен клуб "Локомотив" - сребърен медалист от европейското първенство по свободни боеве за аматьори в Киев, 4-ти на Световното първенство по свободни боеве за мъже в Русия, държавен шампион по джудо - 34 точки.

9. Радостина Димитрова от Баскетболен клуб "Дунав 8806" - основна състезателка в отбора, спечелил шампионската титла и купата на страната, национална състезателка - 30 точки.

10. Елица Раева от клуб "Пристис" - първо място на закрит гросмайсторски турнир в Браила, Румъния, с покрита норма за гросмайстор, второ място на Държавно индивидуално първенство /Банкя/, първо място на Държавно индивидуално първенство по ускорен шахмат за жени /Дупница/, второ място на Държавно първенство по блиц /Дупница/, второ място на открит турнир "Тракийска принцеса", с участие за България на Европейско отборно първенство на втора дъска, 102-ра в световната ранглиста - 26 точки.

Те бяха удостоени с Кристален знак, грамота и парична награда от Община Русе.

За единадесета поредна година бяха връчени и статуетки "Спортен Олимп" от името на председателя на Българската федерация по борба Валентин Йорданов. Те са за Най-добър спортист, Най-добър треньор и Най-добър отбор на годината. За първи път с грамоти бяха отличени и петима учители по физическо възпитание и спорт, водили отбори, класирали се на призови места на финали на ученически игри на Министерството на образованието и науката, през учебната 2012/13г.

За най-добър треньор за четвърта поредна година, беше обявен Георги Божков - старши наставник на Баскетболен клуб "Дунав 8806" - държавен шампион и носител на Купата на България. Най-добър отбор за поредна година стана Баскетболен клуб "Дунав 8806". Наградата за приложник на годината получи Иван Маринов от клуб "Приста". Той е носител на златен медал по корабомоделизъм при конструкторите на Европейското първенство за настолни модели в Румъния.

По традиция, Топ 10 на спортистетие се избира от спортни журналисти в града, чрез анкета. Това допитване класира най-високите постижения на русенския спорт през изминалата година. В анкетата се включиха 11 спортни журналисти от Русе, които избираха измежду 22-ма състезатели, номинирани от клубовете.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар