Вход | Регистрация

Незрящи демонстрират джудо и помагат

Незрящи демонстрират джудо и помагат
Сдружение "Азбукари"

Отборът по джудо за незрящи към столичното средно общообразователно училище за деца с нарушено зрение "Луи Браил" направи демонстрация на бойните си умения. Инициативата е на "Сдружение Азбукари".

Под вещото ръководство на треньора Дейвид Видолов децата и младежите показаха завидните си способности. Повечето от тях тренират вече няколко години и с гордост заявяват, че освен да се отбраняват в нежелани екстремни ситуации, джудото е развило в тях много полезни за ежедневието им умения, като дисциплина и чувство за отговорност.

В демонстрацията се включи и председателят на "Сдружение Азбукари" Цвета Кирилова. Тя получи кимоно и символичен черен колан с пожелание един ден наистина да спечели такъв.

1081388

"С отбора по джудо на училище "Луи Брайл" сме приятели отдавна. Тези момчета бяха сред участниците на първото издание на най-големия фестивал за социална интеграция "Вярвам в теб!". Те работят усилено и аз съм много вдъхновена, защото знам, че макар и със зрителни проблеми, те могат да видят неща, които ние зрящите понякога пропускаме. Именно за това ние от "Сдружение Азбукари" работим, за да извадим наяве тези деца и да покажем техните умения, които са достойни за възхищение. Дори в самото наименование на този спорт се съдържа голяма доза толерантност, макар че в движенията по време на тренировките има мощна сила. Всъщност думата "джудо" означава "мекия път".

1081387

Това е съвременно бойно изкуство и спорт, появил се в Япония в края на XIX век. Философията на джудо и начинът на обучение се превръща в основен модел за почти всички модерни японски бойни изкуства, които се появяват от традиционните школи.

Тази инициатива на "Сдружение Азбукари" цели да популяризира Националната кампания за социална адаптация "Вярвам в теб!" и да даде гласност на нуждата от събирането на средства за изграждането на комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана за деца със специфични потребности във Велико Търново.

Припомняме, че Азбукари вече построи такава площадка в София, а амбицициите на организацията са да има подобни детски кътчета в колкото се може повече места в страната.

Всеки, който припознава инициативите на Азбукарите, може да помогне с дарителски sms с текст DMS 123 на номер 17 777. Подкрепа може да бъде оказана и чрез банковата сметка - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар