Вход | Регистрация

Федерацията по мотоциклетизъм отново има лиценз, заслугата е на Богдан Николов

Федерацията по мотоциклетизъм отново има лиценз, заслугата е на Богдан Николов

От 0:00 часа на 27 април 2017 г. окончателно беше решен проблемът с лиценза на българската федерация по мотоциклетизъм и задълженията, които имаше към промоутъри и световната централа. Президентът на родната федерация Богдан Николов е ипотекирал свой имот в Плевен в банка и благодарение на отпусната сума парите са били преведени, а лиценза на БФМ възстановен.

Това означава, че България отново може да кандидатства за домакинство на кръг от Световния шампионат по мотокрос, а всички наши пилоти да карат с български лиценз на международни състезания в чужбина. "Парите, които трябваше да изплатим бяха около 850 000 евро. Последното нещо като недвижимо имущество го ипотекирах, за да върнем лиценза си и отново нашите състезатели да карат за България, а не както в последните три години от името на катарската федерация, чешката, румънска и македонска. Ако не го бях направил, според новите правила на ФИМ губехме абсолютно всички права като федерация в световен план и можеше само да си организираме републикански шампионати, което няма да бъде честно спрямо усилията, труда и успехите, които имаме през последните 10 години на международната сцена.

Моето решение да заложа всичко не е от вчера, но това е последното, което мога да направя, за да се върнем отново сред световния елит”, сподели на среща с медиите Богдан Николов. Председателят на Гран При България Румен Петков изрази категоричната си позиция за въпросния прецедент в историята на българския спорт: "Аз не знам до момента да има друг президент на българска федерация, който да ипотекира имуществото си, за да спаси спорта, който представлява. Богдан рискува всичко. Такива хора като него трябва да бъдат за пример. Той направи така, че да не се срамуваме като една от най-успешните федерации по света. Всички знаете колко пъти трасето в Севлиево е номер 1 на планетата по мотокрос, а в последните 4 години нямаме големи състезания там. Задълженията които имахме бяха доста над тази сума, но в последните години успявахме със спонсори и рекламодатели да стопим част от парите, но не всичко.

Сега, благодарение на Богдан Николов нещата временно са разрешени. Временно. Не може толкова успешен спорт като мотоциклетизма да бъде тотално неглижиран от управляващите. Не може и не бива да имаме прекрасни състезатели, които да карат с лицензи от друга държава. Срамно е . Не разделям спортовете на олимпийски и неолимпийски, но когато имаш постижения и резултати те трябва да бъдат уважавани от всеки човек в държавата.

Този уикенд в Плевен ще бъдат над 100 пилоти от няколко държави за пистовия шампионат и за първия кръг на СуперМото. Със сигурност поне 5-6 хиляди зрители ще дойдат да гледат. Трябва ли заради няколко човека да изтрием и закрием един спорт, който носи толкова престиж и реклама за България. Дано новото правителство обърне сериозно внимание на тези факти”, заяви Румен Петков. На 29 и 30 април (събота и неделя) на летищен комплекс "Долна Митрополия”, Плевен ще се проведе 5-ия кръг на BMU European road racing championship 2017, както и първия кръг на Европейския шампионат по СуперМото в класовете SMJunior & S3. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар