Вход | Регистрация

Среден 3,20 получи държавата за нивото на грижа за децата

Членове на Горнооряховския младежки парламент участваха в представянето на специален доклад по темата

Среден 3,20 получи държавата за нивото на грижа за децата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Представители на Горнооряховския младежки парламент участваха в представянето на документа "Бележник 2015: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата" в София.

Нелимира Симеонова и Надежда Братованова ,придружени от Виолета Панова – председател на сдружение "Младежка толерантност” се включиха в инициативата, чиято цел е да анализира напредъка на изпълнението на ангажиментите на държавата към децата.

Според тазгодишния доклад напредъкът на държават в детската грижа е слаб, като обобщената оценка на държавата в тази насока е Среден 3,20. Най-ниска оценка /2,11/ е поставена в подобласт осиновяване, а най-висока /4,29/ - за полаганите грижи в ранна детска възраст и образование.

Мнението на 218 деца и младежи от страната е в основата на съставения "Бележник 2015”. Национална мрежа за децата, представляващо сдружение на повече от 120 неправителствени организации у нас, издава т.нар. Бележник на правителството. Той представлява експертен доклад за изпълнението на държавните ангажименти към децата.

Национална мрежа за децата се обявява срещу всички форми на нарушаване правата на децата – злоупотреба, експлоатация, неглижиране или друго. Сдружението работи в посока на гарантиране правото на мнение на децата (чл. 12 от Конвенцията на ООН за правата на детето) и се стреми да осигури възможности децата да вземат пълноценно участие в процесите и решенията, които ги касаят

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар