Вход | Регистрация

С 2000 лева НАПОС подпомагат ремонта на църква

„Спасо-преображенски събор“ в украинския град Болград е паметник на културата

С 2000 лева НАПОС подпомагат ремонта на църква
Областна администрация - Велико Търново

За ремонт на църквата "Спасо-Преображенски събор" в Болград, Украйна да се отпуснат 2 000 лева реши на последното си заседание Управителният съвет на Националната асоциация на председателите на общинските съвети , съобщи председателят на ОбС–Стражица и член на управителния орган на НАПОС Илиян Маринов.

 

"Спасо-преображенски събор" е строен през 1838 г. с парите и труда на български преселници, а днес е паметник на културата. На 29 октомври е неговият храмов празник, като още през 30-те години на миналия век се ражда идеята на тази дата да се отбелязва Деня на бесарабските българи. В Болград живее голяма диаспора от наши сънародници, за които храма е светиня. 

 

През януари т.г. в него избухва пожар и нанася големи щети, като купола на катедралата изгаря напълно. Спасителните служби не успяват да изнесат иконите. След бедствието в социалната мрежа Фейсбук се създава страница и Инициативен комитет за възраждане на "Спасо-Преображенския събор". 

 

Повече от 20 изпълнители и творчески формации организират благотворителни концерти за набиране на средства за възстановяването му. От България общините Тунджа, Генерал Тошево, Добрич, Търговище, Сливен също оказват финансова подкрепа. От НАПОС решиха да се включат в благородната кампания за възстановяването на храма. 

 

На заседанието на УС, което се състоя в края на миналата седмица в Созопол бяха приети още стратегически план за мандат 2012 -2015 г., работен план за 2012 г. и мероприятие в изпълнение на работния план. Бе прието предложение на постоянната комисия по Местни политики и регионално развитие към НСОРБ да не се оглавява от кмет на община, а от председател на общински съвет, информира още Маринов.

___________________________________________________________________________Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg 

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар