Вход | Регистрация

Фестивал "Житената питка" подготвят в Стражица

Желаещите да участват трябва да подадат документи за участие до 12 октомври

Фестивал "Житената питка" подготвят в Стражица
Ваня Савкова личен архив

Община Стражица слага началото на нов празник, който ще бъде включен в общинския и областния културни календари – фестивал "Житената питка”. Проявата ще протече под мотото "Никой не е по-голям от хляба”, като датата на провеждането й не е избрана случайно - 16 откомври, когато се отбелязва Международният ден на хляба.

Името на фестивала е заимствано от едноименната приказка на Ангел Каралийчев, който е родом от Стражица. Празникът има конкурсен характер и ще даде възможност фирми и производители на хляб и сладкарски изделия да се състезават със своята продукция. Желаещите трябва да подадат документи за участие до 12 октомври в информационния център на Община Стражица.

Регламентът на фестивала бе приет от работна група с участието на зам.-кмета Йордан Димитров, директора на дирекция "Хуманитарни дейности” Дилян Братованов, общински експерти, директора на Общински детски комплекс Антоанета Чукурова и енорийския свещеник отец Димитрий.

Условието към участниците е да аранжират подходящо своите павилиони, осигурни от Общината. При аранжирането на щанда следва да се пресъздадат чрез различни елементи народен обичай или местен празник, в който питката участва като символ.

Жури от специалисти ще оценява изложените изделия напълно анонимно. Предвидени са награди за всички участници, като победителят ще получи 15 кг брашно.

Предвиден е и дискусионен форум, в който производителите на зърно и хлебарите ще обсъждат актуални проблеми.

Една от атракциите на изложението ще е гигантска питка с диаметър 1,20 м. около която ще са наредени 16 малки погачи, символизиращи датата 16 октомври, произведена от местния хлебозавод. 

Богата концертна програма на местни самодейни състави и много изненади ще съпътстват празника. 

 

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар