Вход | Регистрация

Ток може да се прави и от ... лук

Ток може да се прави и от ... лук
Снимка: Bulphoto

Какви ли не алтернативни източници не измислиха хората по света, за да правят ток, само и само да се плаща по-ниска цена за потребеното.

Дори и търновци са в класацията като измайсториха машина за ток от гравитацията.

Най-необичайното за което научихме скоро и за което сигурно не бихте се замислили никога е, че може да се произвежда електричество и от сока на лука. Прави го обаче американска компания.

Очакванията й са, токът от зеленчука да намали сметките й със 700 000 долара годишно и да свие емисиите от парникови газове с 30 000 тона. 35-40% от лука се отстраняват като отпадък при беленето, за да се стигне до използваемата част.

Американската фирма инвестира 9,5 млн. долара в проекта и ще получи още 2,7 млн. долара по щатска програма.

Освен че ще сваля сметките за ток надолу, сокът от лук намалява и вредните парникови газове.

В началото Gills Onions използвали лука на полето като тор. Но преди 10 години компанията започва да търси технология, която да реши какво да се прави с отпадъка от лука. 

"Започнахме да режем обелките и да извличаме сока, който е богат на захар, а бактериите обичат това", каза Стивън Джил пред агенция Ройтерс. От сока бактериите произвеждат метан, после газът преминава в две горивни клетки по 300 киловата и се произвежда енергия, достатъчна за 460 къщи.

<< Sever.bg във Facebook >>



agronovini.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар