Вход | Регистрация

Традициите влизат в модерния свят

Кампанията е на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 и Сдружение „Българска история, традиции, изкуство и етнология“ (Б.И.Т.И.Е.)

Традициите влизат в модерния свят
АРИЗ-7

Любопитна и интересна кампания за възраждане на българските традиции в модерния свят подема  Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 и Сдружение "Българска история, традиции, изкуство и етнология" (Б.И.Т.И.Е.) – "Традициите днес – традициите в града".

Как се жъне, каква е историята на българските традиционни обичаи и поминък, как изглежда традиционната сватбена премяна и защо е красиво да носиш носия в града и да познаваш историята си? Това е мисията, която си поставя новата съвместна кампания на двете организации.

Инициативата, която ще продължи няколко месеца, е насочена към съвременния българин и цели да покаже, че е не само забавно, но и изключително ценно за развитието ни като нация да познаваме и пазим традициите си в областта на фолклора, занаятите, изкуството и кулинарията.

Инициативата вече започна да обикаля различни населени места в цяла България, като нейният организатор – шеф Пеньо Иванов, заснема традиционни носии и поминък, които пресъздава в снимки и видео. Целта е по този начин и младите, и по-възрастните българи да се запознаят нагледно с бита и обичаите и да научат повече за тях.

Всяко кътче, което посещава кампанията, е представено със своята история, обичаите са пресъздадени с помощта на местни жители, разказва се и историята на заснетите носии и поминък.

Първото място, което посети "Традициите днес – традициите в града", бе столицата, където топкулинарят засне фотосесия носии от няколко области на България. След това Пеньо Иванов беше облечен с шопска белодрешна носия от Радомирско, чернодрешна носия от Самоковско и отново софийска носия с извезана със сини мъниста бродерия. Допълнение към костюма бе и автентичен овчарски ямурлук. Снимките бяха направени в обзаведената по възстановка от Възраждането Тетевенска стая, в стаята по тъкачество и в двора на Национален исторически музей.

Последната засега спирка на "Традициите днес – традициите в града" бе във Враца. Фотосесията бе посветена на представяне на традиционна сватба с булка и младоженец, калушар – обреден лечебен обичай, и коледарски костюми.

1341443

1341444

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар