Вход | Регистрация

В 8 града изследват безплатно дишането

В Световния ден на спирометрията се включват три града от Централния север

 В 8 града изследват безплатно дишането
Снимка: sxc.hu

Световният ден на спирометрията ще бъде отбелязан в 8 града на страната. Безплатни прегледи на белите дробове се провеждат в Плевен, Троян, Русе, София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин.

В България инициативата се организира от Българското дружество по белодробни болести (БДББ) с подкрепата на AstraZeneca. В Русе измерването ще се осъществи в СБАЛББ-Русе, ул. "Алея Лилия” 1, в Плевен на площад "Свобода", а в Троян - в парка пред СБАЛББ-Троян, ул. "Васил Левски" 253.

Според лекарите от БДББ спирометричното изследване е показател доколко добре може да диша човек. То помага още за диагностициране на различни белодробни заболявания. Изследването е безболезнено и отнема по-малко от 10 минути. Особено внимание трябва да обърнат хора, които кашлят много и остават без въздух, когато вървят бързо. Рискови са и хората на възраст над 40 г., както и тези, които са пушили през последните 12 месеца.

Тази година Световният ден на спирометрията преминава под знака на Олимпийските игри в над 60 държави по света. Точно месец преди участието си в Лондон българският посланик в тази кампания, Йордан Йовчев, призовава повече хора да посетят безплатните прегледи. Целта му е повече хора да научат колко важно за здравето е движението. Като отличен атлет той пази режим и никога не е имал проблеми с белите си дробове, прави упражненията си с лекота и никога не е пушил. Йордан Йовчев смята още, че е важно всеки да има лична отговорност към  здравето си.

Допълнителна информация за локациите по градове, където ще се провеждат безплатните изследвания на 27 юни, могат да бъдат намерени на сайта www.dishai.bg.

Световният ден на спирометрията се организира от European Lung Foundation (ELF). Като партньорска на ELF организация БДББ провежда Деня на спирометрията в България. Здравните специалисти по цял свят провеждат събития, на които запознават обществеността с превенцията, диагностицирането и лечението на белодробни заболявания.

____________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар