Вход | Регистрация

Възраждат „Артек“

89 г. след създаването му, легендарният международен детски лагер в Крим ще бъде възстановен и обновен

Възраждат „Артек“
Уикипедия

До 28-ми юни да се разработи концепция за развитието на международния детски център "Артек" в Крим, е разпоредил министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев, предаде ИТАР-ТАСС.

На 26-ти май той е посетил знаменития детски център. В проведеното по-рано съвещание за бъдещето му, той е подчертал необходимостта от модернизацията на "Артек" и привеждане на състоянието му в съответствие със съвременните изисквания, тъй като части от корпуса и отделните лагери, прилежащи към него, са остарели.

"Нашата задача е да направим "Артек" по-комфортен за живота и развитието на децата, да го направим пълноценен общоруски целогодишен лагер, международен център за детски отдих – такъв, какъвто беше и в съветския период, но, отчитайки съвременните изисквания.", отбеляза правителствения глава.

1297227

Като примери той посочи редица други детски лагери и конкретно "Орленок" и "Океан". "Трябва и "Артек" да стане такъв", е заключението на Медведев.

Международният детски лагер в Крим бе един от символите на дружбата между нациите в бившия соцлагер. "Артек" ежегодно приемаше деца от целия Съветски съюз, както и от други държави от соцблока, включително България. Високопоставени съветски и чуждестранни ръководители редовно са посещавали комплекса, който, заради своята значимост се е радвал и на солидно финансиране.

Легендарният международен лагер е открит на 16 юни през 1925 г. В началото децата живеят в брезентови палатки, но в течение на годините е изграден голям и луксозен комплекс от сгради. През 30-те години "Артек” започва да работи целогодишно. Работата му е временно преустановена в годините на Великата отечествена война, но след освобождаването на Крим през април 1944 г. отново отваря врати. 

1297216

По съветско време изпращането в "Артек” бе смятано за престижна награда както за децата от бившия СССР, така и за тези в чужбина. Само най-добрите пионери от целия соцблок, отличили се с особени постижения, получаваха карти. В разцвета си всяка година "Артек” приемаше по 27 000 деца. Почетни гости в лагера са били Леонид Брежнев, Юрий Гагарин, Индира Ганди, Никита Хрушчов, Бенджамин Спок, Джавахарвал Неру, Лев Яшин и много други.

След разпадането на пионерската организация през 1990 г. популярността на "Артек” естествено намаля, но въпреки това той все още е смятан за любимо място за отдих на децата.

Лагерът, който бе собственост на Украйна, бе преименуван на Международен детски център "Артек”. Украинската държава пое финансирането на престоя за част от почиващите в него. Безплатните карти са предназначени както за деца от социално слаби семейства или сираци, така и за надарени деца.

През януари 2009 г. "Артек” за първи път в историята си прекрати работата си заради липса на средства. След бурната реакция на украинската общественост и призивите на известни личности от Русия да бъде спасен лагерът бяха намерени средства за още известно време. Нееднократно са правени опити части от територията на "Артек” да бъдат обособени като частно дружество.

През 2009 г. нашумя скандал около легендарния лагер, за който някои медии съобщиха. Прокуратурата на Украйна образува проверка по сигнал за изнасилвания на деца в лагера. В съобщенията на украинските медии се казваше, че в гаврите са участвали депутати от местния парламент (Върховната рада), както и представители на ръководството на лагера.

За щастие този страшен период отмина. След проведеният в Крим референдум на 16 март 2014 г. за отделянето на полуострова от Украйна и признаването му от президента на Русия Владимир Путин за "независима и суверенна държава",  сега бъдещето на "Артек" ще бъде такова, че да върне старата му слава. Дори и повече!

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар