Вход | Регистрация

Възстановяват Никополис ад Иструм с близо 2 млн. лв.

Бенефициент на проекта, финансиран по ОП "Регионално развитие", е Министерството на културата

От пролетта на следващата 2013 година римският и ранновизантийски град с национално значение Никополис ад Иструм ще бъде по-достъпен за своите посетители. До края на месец април трябва да приключи реализацията на проекта "Социализация на НИАР "Никополис ад Иструм" по Оперативна програма "Регионално развитие". Бенефициент е Министерството на културата, а общата стойност на проекта е 1 934 321 лв., от тях 1 644 172 лв. са отпуснати от ЕС, а националното съфинансиране е в размер на 290 148 лв.

Проектът бе представен днес на пресконференция от инж. Емануил Серафимов – ръководител на проекта, Ирина Гатева, дирекция "Координация на програми и проекти" към Министерство на културата, арх. Боряна Хараланова, ръководител на проекта, Иван Църов, директор на РИМ – Велико Търново и доц. Павлина Владкова, археолог.

Изпълнители на проекта са Консорциум "Римски резерват- ВТ" и габровската фирма "Реставрации".

Проектът предвижда изпълнение на ремонтни работи по всички части на Никополис ад Иструм. Той ще бъде ограден с ограда, която ще е в синхрон с античната визия на римския град. За оградата ще бъдат използвани габионите (метални кошници, запълнени с камъни). Има идея оградата да бъде осветена вчерно време.

Предвижда се още възстановяване и ремонт на съществуващ водопровод от 4 км; изграждане на нов трафопост и ново електрозахранване; изграждане на посетителски паркинг от предварително подготвени бетонови блокчета, които могат да се преместят след време при евентуално разширяване на археологическите разкопки; рехабилитация и адаптация на съществуваща сграда на археолозите, оформяне на приемно помещение и кът за отдих и почивка; ремонт на съществуващи тоалетни и адаптирането им за хора с увреждания.

Ще бъдат изградени специални алеи, по които ще се предвижва едноместен електромобил, който да превозва хората с увреждания.

Система от табели за античния град ще информира посетителите за съществуващите постройки в него и за археологическите разкопки. Система от пътеки ще обхваща пешеходните маршрути върху разкопките. Обектът ще бъде осветен.

За ремонтните дейности ще се използват предимно икономични материали, които да се вписват в околната среда и по никакъв начин да не нарушават визията резервата.

Чрез реализацията на строително-монтажни работи, предвидени в рамките на проекта, се цели подобряването на инфраструктурата на резервата, с което ще се създадат добри условия за развитието на туризма в региона.

Никополис ад Иструм се намира на 18 км от гр. Велико Търново и на 3.5 км от с. Никюп. Градът е основан от римския император Марк Улпий Траян (98 - 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.). Стратегическото му значение се определя от обстоятелството, че на мястото, където е разположен, се пресичат два от важните пътища в Долна Мизия. Единият започва от Одесос (Варна) и през Марцианопол (Девня), Никополис ад Иструм, Мелта (Ловеч) и Сердика (София) се свързва със западните римски провинции. Другият започва от Нове (Свищов) и през проходите на Хемус (Стара планина), Кабиле (Ямбол), Византион (Истанбул) и през проливите осъществява връзка с малоазийските провинции на империята.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар