Вход | Регистрация

Деветашката пещера е "внесла" 35 хиляди лева в хазната на Ловеч

Деветашката пещера е "внесла" 35 хиляди лева в хазната на Ловеч
Снимка: Булфото

Близо 35 хиляди лева са постъпили в хазната на община Ловеч от посещения на Деветашката пещера през третото тримесечие на годината. Това стана ясно след отчет на дейността на "Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурност".

По думите на заместник-кмета на общината Пламен Петков основната цел в развитието на туризма в района е социализирането и превръщането на природната забележителност "Деветашка пещера" в предпочитана туристическа дестинация.

За целта там в момента се осъществява проект с безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда, чрез който се подобрява достъпът до пещерата. До края на седмицата по моста, водещ към пещерата, ще могат да преминават и инвалидни колички. Ще бъде изграден и дървен парапет. Петков допълни, че община Ловеч е сключила договор с Федерацията на природозащитните сдружения "Зелени Балкани" за разработването на план за управление на пещерата за
срок от 10 години. Той ще бъде готов до края на годината.

Общината е отправила и искане чрез областния управител до Министерството на земеделието и храните да й бъдат предоставени 100 декара земя, на която да бъде изградена цялата инфраструктура, необходима за доброто управление на пещерата - охрана, паркинги, тоалетни и др.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар