Вход | Регистрация

Изборът на европейска културна столица е свързан с културния туризъм

Приоритет на българските градове, кандидати за европейска столица на културата, трябва да е наситеността на културно-исторически паметници, смята проф. Николай Овчаров

Изборът на европейска културна столица е свързан с културния туризъм
Снимка: Север.бг

"Как един български град може да стане европейска културна столица" бе темата, по която проф. Николай Овчаров говори в първия ден на Деветото международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново. В началото на презентацията си Овчаров заяви, че изложението в старата столица с всяка година става все по-силно и събира все повече хора, сред които посланици и бизнесмени от цял свят.

Той представи накратко основните изисквания в регламента за кандидатстване за европейска столица на културата през 2019 година и подчерта, че тази година следва да започне процедурата за представяне на българските градове кандидати. Основните цели на инициативата, които той изтъкна, са подчертаване на богатството на националното наследство в останалите европейски култури и насърчаване на чувството за принадлежност.

"Мисля, че е добре кандидатите да не се ограничават с това, което имат, а да включат в програмата си и региона около тях. Много е важно в представянето да има приоритети. Естествено е, че трябва да се представим с цялото си културно многообразие, включително и с циганите. Но според мен, основният критерий при избор на столица на културата трябва да е наситеността на културно-исторически паметници. България е една от трите европейски страни с най-много археологически паметници в Европа - 43 хиляди", сподели пред присъстващите професорът.

Археологът подчерта, че културният туризъм в България се развива много бързо, за което допринасят културните изложения и работата на българските археолози.

"До момента аз не мога да отделя някоя по-добра от останалите кандидатури. Решил съм да не вземам никакво отношение и позиция по въпроса. Как да подкрепя Пловдив за културна столица на Европа, при положение че в предложенията присъства и Велико Търново?! Велико Търново е не само наша стара столица, но е и най-бързо развиващият се град по отношение на културните си паметници", сподели Овчаров.

В края на срещата проф. Овчаров съобщи, че Търново може да кандидатства със своите автентични паметници - църквата "Св. св. Петър и Павел" и храмовете "Рождество Христово", "Св. Архангели Гавраил и Михаил" в Арбанаси, за групов паметник на ЮНЕСКО. А заедно с Трапезица и Царевец може да се сформира т.нар. културен пейзаж.

"За нас кандидатурата не трябва да бъде чак толкова важна и да я превръщаме в битка. Няма значение кой град ще бъде избран, България трябва да представи по най-подобаващ начин своето културно наследство", заключи Овчаров.

 

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар