Вход | Регистрация

Каква е вашата легенда за река Златна Панега?

Конкурсът е обявен от Общините Луковит, Ябланица и Червен бряг

Конкурс за легенди с надслов "Най-добрият разказвач на легенда за Панега” обявяват Общините Луковит, Ябланица и Червен бряг. От участниците се иска да разкажат в писмен вид легенда за река Златна Панега.

В конкурса могат да се включат лица от 16 до 29 години. Изискването към творбите е да са с обем 1 /една/ печатна страница.

Конкурсът се провежда във връзка с изпълнението на общ проект на трите общини с наименование "Магията на долината на Панега" - Маркетинг на туристическа дестинация Луковит – Ябланица - Червен бряг" по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г.

Целта на конкурса е популяризиране на туристическата дестинация Луковит-Ябланица-Червен бряг чрез легенди за Панега и включване на най-добре преразказаната легенда в рекламните материали на дестинацията.

1207604

1207605

1207603

Участниците, класирани на първите три места, ще получат предметни награди от организаторите.

Приемането на творбите стартира на 4 март 2014 г., крайният срок за изпращането им е 7 април 2014 г. включително, на адрес: гр. Луковит, ул. "Възраждане" 73, Община Луковит.

Информация за конкурса ще се публикува на интернет страниците на община Луковит: www.lukovit.bg, община Ябланица: www.yablanitsa.org, община Червен бряг: www.chervenbryag.bg и на ФРМС: www.flgr.bg.

За допълнителна информация: Йоана Георгиева, Община Луковит, тел.: 0697/52464, 0879 401370.

По инициатива на ЮНЕСКО са създадени геопаркове за съхранение и защита на дадена територия с научно значение от геоложко, археологическо, екологично или културно естество. Геопарк Искър-Панега е уникален обект за екотуризъм, особено привлекателен за любителите на пещерите и дивата природа. 

Той включва два подрайона – Карлуковски карстов комплекс и Крайречен ландшафтен парк "Панега”, свързани чрез обезопасена екопътека. Първият обхваща територия от около 900 хектара и достига до 400 м надмосрка височина и  впечатлява с причудливите си каменни арки, каньони и многобройни пещери. Досега са проучени около 400 такива– хоризонтални и вертикални, сухи и водни, повечето от тях се намират близко една до друга.

Крайречен ландшафтен парк "Панега” се намира до град Луковит. Трасето следва долината на река Панега, приток на Искър. Реката води началото си от един от най-големите карстови извори у нас Глава Панега. В местността Котлен е един от най-впечатляващите обекти по този маршрут – величествен всечен меандър, по чийто стръмни склонове се извисяват удивителни скални образувания.

Местното население е нарекло скалните фигури с подходящи имена – Корабът Радецки, Носът, Делвата, Резето, Въртопа.  Пътеката води по течението на реката като на няколко места тя се пресича по дървени мостчета. През цялото време любителите на природни красоти имат възможност да се наслаждават на непокътнатат природа и успокояваща среда.

На скален откос по дървена платформа се преминава над реката и се навлиза в къс, но впечатляващ каньон. Тук се намира Панежката Темна дупка, с извор – неизследвана пещера, забулена в догадки. Има направени беседки и места за отдих.

Любителите на историята и културата могат да се разходят до скалния манастирски комплекс от скитовете "Св. Марина”, "Св. св. Дамян и Козма”, "Св. Григорий”, и църквата "Успение св. Богородица” (национален паметник на културата). За активния живот през вековете в землището на общината говорят много археологически останки.

Любителите на историята могат да научат повече за откритото в землището на Луковит тракийско сребърно Луковитско съкровище, чиито над 200 предмета се съхраняват в Националния археологически музей в София (копие – в Ловешкия музей).

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар