Вход | Регистрация

Трудовата инспекция: Нарушенията на работното време са сред основните в курортите

Работниците се жалват, че не получават устно договорените суми

Трудовата инспекция: Нарушенията на работното време са сред основните в курортите

Ежегодната кампания за контрол на трудовото законодателство по черноморските курорти ще продължи до 1 септември, съобщават от Инспекцията по труда. Данните от контролната дейност през изминалите години показват, че нарушенията по разпределението на работното време са сред основните в сезонните обекти. Сред тях са липса на поименни графици за разпределението му, неосигурени задължителни почивки и др.
 
Другите чести нарушения са свързани със заплащането на труда. Обикновено не се плаща положеният в празнични дни труд, както и нощният, и извънредният труд.
 
Честа практика е работниците и служителите да подават сигнали в Инспекцията по труда след прекратяване на трудовите правоотношения за неизплатени възнаграждения. При проверките обаче се установява, че работодателят е изплатил договорената в трудовия договор сума, но не и тази, уговорена устно, за изплащането на която контролните органи на Инспекцията не могат да предприемат принудителни административни мерки.
 
Инспекцията по труда стриктно контролира и законосъобразното наемане на работа и условията на труд на непълнолетните. За второ тримесечие на 2017 г. в Добрич са дадени 328 разрешения за работа на непълнолетни, а през същия период на 2016 г. те са били 252. От инспекцията напомнят, че непълнолетните работят на намален работен ден от 7 часа. За тях е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Ненавършилите 18 г. могат да работят от 6 ч. до 22 часа, а ненавършили 16 г. – от 6 ч. до 20 ч.  Те имат право и на удължен годишен отпуск от 26 дни.
 

 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар