Вход | Регистрация

Търновски спелеолози откриха скален манастир край Мадара

Картирането на манастира е отложено за експедицията в началото на лятото

Търновски спелеолози откриха скален манастир край Мадара
Снимка: Север.бг

Скален манастир е бил открит от членовете на Пещерен клуб ''Дервент'' – Велико Търново в района на Мадарския конник. Това съобщи председателят на клуба Евгени Коев, цитиран от радио "Фокус".

По думите на Коев откритието е направено едва миналия месец, след като при многократните посещения до сега им е убягвало. 

Откритите 2 – 3 скални ниши са използвани на 100% като обиталище на монаси, а самата пещерата е използвана за Средновековна християнска обител. Според Коев със сигурност този скален манастир не е локализиран и не е описван досега, но, заради липсата на време и подходяща екипировка, спелеолозите са отложили картирането за следващата си експедиция в началото на лятото.

Основна заслуга за експонирането на Мадара, създаването на парка и целенасочените проучвания има великотърновецът проф. Рафаил Попов, който за първи път прави сериозни изследвания в региона.  Негова е и идеята за създаването на комплекса, известен днес не само в България, но и по цял свят.

Скалният манастир е достъпен и досега покрай него са преминали стотици хиляди хора, тъй като в близост се намира екопътека, изградена преди няколко години, посочва пещернякът, но смята, че човек не трябва просто да отиде на едно място, а да има съответната подготовка, знание и нагласа, за да може да направи някои свои наблюдения и открития.

 

________________________________________________________________________

 

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар