Вход | Регистрация

Оцениха природния и технологичен риск в Динавската равнина

Учени от БАН изнесоха резултатите от проект проведен между България и Румъния

Оцениха природния и технологичен риск в Динавската равнина
Снимка: Север.бг

В Община Никопол се състоя среща, на която бяха представени резултатите от проект за интегрирана оценка на природния и технологичен риск в Дунавската равнина в румънско-българския трансграничен участък Калафат - Видин — Турну Мъгуреле - Никопол.

Работният екипът по проекта представи задачите и целите на формата, започнат с цел да се подобри съществуващата информационна база за природния и технологичния риск на граничната област между България и Румъния. Срещата имаше задача да повиши информираността на всички заинтересовани страни, както и на властите от двете държави.

Финалните резултати от проучванията и изследванията бяха представени от доц. д-р Георги Железов от Национален институт по геофизика, геодезия и география – БАН и доц. д-р Николай Добрев от Геологически институт – БАН. На срещата, която откри кметът на Община Никопол – Емил Бебенов, представителите на БАН дадоха сведения за самите проучвания и за крайните резултати от проекта, който се е провел в периода юни 2012 - ноември 2013 година.

След извършване на всички дейности по проекта е направена оценка на природните и технологични опасности в района, която би помогнала да се подобри опазването на околната среда. Резултатите ще се използват и за да се разработи ефективен план за управление на риска в трансграничната зона.

Осите на сътрудничество между учените от Румъния и България по време на проекта включват: изработване на съвместна интегрирана географска информационна система (ГИС), база данни за сектора Калафат-Видин – Турну Мъгуреле-Никопол и създаването на специализирани карти на природния и технологичен риск в Дунавската равнина. Според експертите друга част от съвместната работа е да се определят типовете природен и технологичен риск.

Направена е оценка на типовете почви и водите и тяхната степен на замърсяване. В списъкът със задачи на учените фигурира и разработване на методи за опазване на околната среда.

Проектът има публична част. Тя ще запознае хората с функциите му и с проблемите, които са засегнати в изследването. На срещата бяха представени всички материали подготвени по проекта.

<< Sever.bg във Facebook >>



Община Никопол
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар