Вход | Регистрация

Баба Марта пристигна в Ценово с дарове

От НЧ "Христо Ботев" организираха весел първомартенски празник за съселяните си

Баба Марта пристигна в Ценово с дарове

Баба Марта пристигна в Ценово весела и доволна. Още от сутринта се усмихна в зимния ден на големите мартеници, с които читалищните работници бяха закичили балкона на сградата и на надписа "ЧБМ- Здравето е в чистите сърца и добрите намерения". За да докажат това, в женски пенсионерски клуб се събраха заедно 100 чисти сърца - деца и пенсионери.

Баба Марта, пременена, с хурка и голяма кошница с подаръци, посрещна децата. Те попяха и играха, за да я омилостивят, а жените от пенсионерски клуб "Ценово" предложиха на всички топли погачи, бели пуканки и сушенки.

Пити имаше и за организаторите Народно читалище "Христо Ботев – 1898 – Ценово”, и за ОУ ”Христо Ботев”, и за ръководството на Община Ценово. Библиотекарят Николай Косаков разказа легенди и традиции, свързани с мартеницата.

Баба Мита зарадва ценовчани с пълна с кокичета кошница и сподели традиционните вярвания, че белият и червения цвят символизират небето и земята, мартеницата е обединението на небе и земя, за да се роди хлябът и да сме обединени и ние за да ни е сладък и благословен животът.

Децата на Ценово пък закичиха с ръчно изработени от тях мартеници, едно дърво на центъра на селото и пожелаха: "Нека това дърво, окичено с бели и червени мартеници, е символ на доброто, да сме живи, здрави и кой от тука мине, да усети добротата и да я понесе и предава нататък, за да се множи красотата и изобилие да има във душата и домовете ни човешки”.

___________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



НЧ "Христо Ботев" - Ценово
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар