Вход | Регистрация

Чакат се пари за 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър

Почетни граждани и кметове обсъдиха идеи за събитията, съпътстващи важната годишнина

Чакат се пари за 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър
Снимка: Север.бг

Националните чествания за 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър и поставяне основите на Втората българска държава са основен приоритет за 2015 г. във Велико Търново. Това каза кметът Даниел Панов на състояла се днес работна закуска с почетните граждани и бившите кметове на старата столица.

През февруари месец ще излезе решение на Министерски съвет за отпускане на средства за организиране на честването. Очаква се също и решение за финансиране на проекта за хълма Трапезица, чиято реализация има шанс да приключи през 2016 г. с началото на туристическият сезон.

Честването на годишнината ще започне от празника на града 22 март и ще продължи цяла календарна година. Като част от него ще се извършат ремонтни дейности на църквата "Св. Димитър" и на калдъръмената настилка в двора на храма.

Присъстващите дадоха различни предложения за организиране на събития в рамките на годишнината.

Проф. Иван  Харалампиев предложи да се проведе престижна научна конференция с международно участие. Даниел Панов изрази готовност такова събитие да бъде включено в програмата със съдействието на Великотърновски университет "Св.св.Кирил и Методий".

Професорът даде идея и за отдаване на почит към гроба на св. Патриарх Евтимий в Бачковския манастир. За това ще е необходимо съдействието на Българска православна църква.

Георги Стефанов припомни идеята да се постави на подходящо място в градска среда бюст-паметника на Христо Ботев. Даниел Панов пое ангажимент да провери дали е възможно това да стане в навечерието на Празника на Велико Търново 22 март.

На работната закуска стана ясно също, че предстоящото саниране на многофамилни жилищни сгради ще бъдат съгласувани с архитектурното съсловие. Цветовите решения и оформянето на фасадите ще имат добър естетически вид и като ансамбли от сгради. Кметът изрази очакването си процесът на саниране да започне през месец юни тази година.

През втората половина на месец февруари ще се състои втора среща, за да се чуят и обобщят всички идеи и предложения за важните обществени събития през 2015 година.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар