Вход | Регистрация

Честита Космическа нова година

По традиция големият събор "Бяло братство" прави край петото езеро на Рила с танца паневритмия

Честита Космическа нова година
Духовно общество Бяло Братство

Космическата нова година празнуват днес, 19 август последователите на Учителя Петър Дънов.

По традиция големият събор "Бяло братство" прави край петото езеро на Рила.

Играе се паневритмия - танцът, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл.

Паневритмията е цяла наука, създадена от Дънов. Тя е и изкуство, танц, музиката, поезия, архитектура на тялото, математика, физика, геометрия. Съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти отпсихическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

По традиция за посрещане на изгрева на слънцето и паневритмията в Рила се събират близо 2000 души.

Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича "Слънчеви лъчи”, а третият – "Пентаграм”.

Като духовна практика тя повлиява благотворно върху физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар