Вход | Регистрация

Вратовръзка от Берлускони и автограф на Пеле - в колекцията на търновец!

Вратовръзка от Берлускони и автограф на Пеле - в колекцията на търновец!
Веселин Комитов е на 64 години от Велико Търново. Завършил е строителен техникум в специалност "Геодезия и картография". Работил е като строителен техник в Окръжен народен съвет, след това в Архитектулен резерват. Бил е и кредитен инспектор в ДСК. Сега работи в дирекция "Култура" към Общината Велико Търново. Страстен колекционер на футболни сувенири от 40 години. Борави свободно с немски и италиански език.

Ако има един посланик на България от Велико Търново, то това е Веселин Комитов. Човек, който прославя страната ни като изпраща сувенири и не смята изхарчените пари за това. Кореспонденцията му със световно известни футболни лица е впечатляваща. Колекцията му от футболни артикули - също. Това е неговото лично богатство. Правил е изложба за италианския футбол- есента на 2003 г. През март т.г. и по повод празника на Велико Търново 22 март - с голяма част от оригиналните си колекционерски вещи.

Скоро направи и дарение на Регионалния исторически музей във Велико Търново. На тях има копия на оригинални снимки свързани с футболната история на Бразилия.

Какво е за Комитов колекционерската страст, как получава сувенирите и какво е да имаш вратовръзка от самия Берлускони, автограф от Пеле и самия Сеп Блатер?

Прекрасна новина около Вас, г-н Комитов. Разбирам че сте един от много малкото българи, поканени в бразилското посолство в София по повод Световното първенство по футбол.

Така е. Поканата дойде по време на туристическото изложение, на което за поредна година домакин е Велико Търново. Тогава тук присъстваше екип на бразилското посолство. Започнах се с Рикардо Гера, временно управляващ посолството на Бразилия в България. Показах му фотоси и материали от изложбата, която направих на 21 март. След това се обадиха и да им пратя DVD и снимки, които ще изпратят в тяхното външно министерство, каква проява е станала по случай Световното първенство.

Много бяха възхитени от постъпката ми и ми обещаха, че когато е партито им, ще ме поканят в София. Миналата седмица, във вторник, 10 юни аз бях там в 12.30 часа. Градинското парти бе в лятната резиденция на посолството, с интересната подробност, че то се намира на ул. "Велико Търново". Посланикът чакаше на стълбите. Посрещна всеки гост. Аз носих малък подарък - оригинален ключодържател, рекламен материал от Световното първенство по футбол от офиса на ФИФА в Сао Паоло, Бразилия. Получих го от Сеп Блатер, президент на ФИФА.

Близо два часа продължи коктейла под тихите звуци на самба. Посланикът ми обърна специално внимание. Беше топло отношението му. Спомни си за нашето запознанство от посещението му във Велико Търново, подари ми книга с автограф. Бях взел вестник с негово интервю, за да ми даде автограф. За довиждане всеки гост получи от домакините по една топка, с цветовете на Бразилия, с щемпъл на Пеле. На нея също ми даде автограф. На "седмото небе" се чувствах. Не вярвах, че един дипломат човек, толкова "голям" ще се отнесе така с един обикновен човек като мен. Направи ми силно впечатление реда и начина, по който беше подреден двора, с масите, гостите, сервирането на коктейлите - кайпириня, в основата на които е бразилската национална ракия - кашаса. Много същ щастлив от срещата с посланика.

1312284

Имате и други уникални подаръци. Последният е топката от световното първенство с автограф Сеп Блатер.

Да, тя бе подарена във връзка с изложбата за празника на Търново 22 март, която бе в подкрепа на кандидатурата за Европейска столица на културата 2019. Голям подарък и признание. Тогава ФИФА чества 110 години. Сеп Блатер не е само наследник на Жоао Хавеланж, той е продължител на нашите кореспондентстки взаимоотношения. 

Какво имате в колекцията си?

Много неща. Това са 2 000 - 3 000 сувенири - значки, картички, флагчета, топки и 600-700 стойностни книги за футбола. Сега получих на "Байер Мюнхен" книга за трите им титли. Уникални неща, няма откъде да ги видиш, освен ако не отидеш в Германия. Нямаме възможност да изнасяме в чужбина, са казали германците, Голям удар е за мен това. Но чрез Норберт Тинес, бивш президент на "Кайзерслаутерн" и патрон на великотърновския фенклуб на отбора, достигам до тях, той ми ги ми изпраща. Сигурен съм, че в България има и други колекционери с по-големи от моята колекция. Например, бившият секретарят на футболната федерация имаше около 22 000 значки.

В Русе и Хасково също имаше големи колекционери. Аз най-много ценя книгите. Това са уникални издания - "100 години ФИФА", "50 години УЕФА", италиански. 20 години съм бил абониран и за "ФИФА нюз". Само 207 държави го получаваха. Ценни са ми и кореспонденциите с Жоао Хавеланж. Той е вече на 98 години и ми отговаря, собственоръчно.

По света също има големи колекционери. Какво нещо гледах на един привърженик на "Бенфика" - цял апартамент пълен с футболни сувенири. Нямаше място да няма нещо сложено. Това иска много пари. Чел съм и интересен случай с фен на футбола, който имал най-ценното нещо като колекционер - апендикс на Диди. Правят му операция, човекът се скрил зад завесите в операционната и когато сложили изрязъка в тавичката, той го взел и избягал.

 1312251

На кого ще завещаете "богатството" си?

На моя внук Матиа, който е още малък сега.

Какво влагате в колекционерството?

Цялата си душа. Много съм настоятелен, затова имам такава колекция. Търпелив съм. Защото знам - каквото посееш, това и ще пожънеш.

1312240

Какъв нов артикул чакате сега?

Пуснал съм едно писмо сега до президента на "Борусия Дортмунд". Искам мъжка чанта за лични вещи. Малко да сменя артикулите.

Как Ви определя семейството?

Благодаря на семейството си. На жена ми, дъщеря ми, брат ми Светослав и моите родители, които са вече покойници. Те са мои последователи и толкова години са до мен и моята колекционерска страст.

От кога събирате картички, сувенири, значки и кой е първият артикул, "запалил" огънчето на събирателската дейност?

От 40 години. Започнах през септември 1974 година. Тогава "Интер" ми бяха любимия ми отбор. Те играха с търновския "Етър". Аз направих една диплянка от списания за италианския отбор. Все още я има във витрината на нашия отбор, на стадиона. Струваше 20 стотинки си спомням. За мача, в къщи дойде и един голям приятел на брат ми, журналистът Иван Строгов. Със себе си доведе италиански журналист Джан Мария Газанига от "Стампа" - Торино. Подари ми една малка папка, с химикал и ми остави оригинални цигари. Започнах да събирам сувенири на шега, след като получих за Нова година картичка от "Интер". С нея започнах.

Всъщност, бях малък, когато моят баща и брат ми играеха спорт тото. Купуваха вестници. Говореха за "Милан". Питам аз, какво е това. Има ли други отбори в Италия? Има, "Интер". И си казах - "Аз съм за "Интер" тогава". Беше ноември 1964 година. "Милан" биха "Интер" с 5 на 2. Пролетта "Интер" би "Милан" с 3 на 0. И си виках - "Ето, бихме ви", защото брат ми беше от "Милан". Брат ми също много ми е помагал. Той беше фотожурналист.

Има ли голяма личност, от която нямате сувенир?

Има много. С Йохан Кройф редовно си поддържам връзките. Мишел Платини е малко труден сега като стана президент на УЕФА. Като президент на френската федерация ми отговаряше. Зает е човекът. Не съм му само аз. Преди време получих една снимка интересна. Тя е с президентите на Русия Путин и на "Шалке" и с автограф и пише "Газпром". 

1312243

Любопитен сувенир за Световно първенство?

Трудно изпращат такива. Имам от Испания, от 2010 година, каталог с целия национален отбор, поставен в специална кутия с автографи и официалната книга на испанската федерация по футбол за всичките мачове, станали световни шампиони. Имам и златен медал на ФИФА. Специално издание на "Бенфика", цялото посветено на Еузебио, легендата на португалския и световен футбол. Получих и флаг, значка, снимки и писмо, в което е посочено защо толкова хора са обичали Еузебио.

Вие харесвате бразилският футбол. За кого ще стискате палци на Световното?

Още от дете харесвам бразилския футбол. Скоро като подреждах вещите на покойната ми майка открих една дървена рамка, аз съм си я правил сам, със снимка на Пеле и Еузебио, черно-бяла. Тя бе от 1966 година, от първото Световно първенство. За съжаление обаче няма да стискам палци за Бразилия на това Световно. Нямат такива изявени футболисти вече. За Аржентина ще стискам палци. Имат сериозни футболисти и играят в големи отбори.

Гледали ли сте Световно първенство на живо?

Аз не обичам да пътувам. Не съм гледал Световно първенство на живо. Дъщеря ми и семейството ми ми е обещало билет за мач на живо на Стадион Меаца, в Милано. Не гледам мачове. Но се гордея, че съм истински колекционер. Търся, намирам, превеждам си сам статиите. Чешити са колекционерите. Някои са по-затворени, други не дават да им влизаш в обкръжението. Имам идея да направя книга за моята колекция. Ще бъде доста скъпа инвестиция обаче, защото в нея ще има много снимки.

Има ли някой "голям" от футболния свят, който не Ви е отговорил?

Има. Зависи какво им пращаш и как го разбират. Получих оригинална картичка с автограф от Пеле. Но тя струва на борсата много пари. В интернет намерих много картички, поисках си пак, но не ми отговори и се консултирах, явно си е мислил, че ще ги продам. За него ми и мъчно. За мен той е идолът. Футболът го няма след Пеле. През 1965 година съм го гледал за първи път. Страшен играч. Родил се е с прекрасни физически данни. Вижте го как изглежда, той е над 70 години - издържан и как контактува. Големия пример е той.

Как така не гледате футбол, а разбирате от футбол. Това ми е много интересно...

Тъй съм устроен. Много неща разбирам. Особняк съм малко. Никога не правя изтъпленията на запалянковците, които викат по стадионите или спорят. Гледам на футбола какво той може да донесе на нас запалянковците и да ни радва. Норберт Тинес ме е научил на много правила в футболния живот.

Любопитна история със сувенир?

Има. Една колежка ми носи снимка на Музея на футбола в Борусия Дортмунд.

Знае, че съм колекционер и ми носи подарък. Обаче, аз имам вече такава, защото си кореспондирам с местни немски клубове. Любопитна история е и с Тинес, който ми пише в едно писмо - ."... с теб много отдавна сме приятели и отдавна си говорим за една обединена Европа, преди още да стане ЕС".

1312225

А вратовръзките в колекцията Ви, колко са?

Вратовръзките са 68 на брой. Носил съм ги като кредитен инспектор, също и в бразилското посолство у нас - бях с италиански костюм, с риза на любимия ми немски отбор "Кайзерслаутерн", значка и вратовръзка на ФИФА.

А бразилските сувенири?

Много са. Само от Жоао Хавеланж имам над 200 артикула.

Получавали ли сте покани за гостуване?

Да, президента на "Сампдория" ме беше поканил да отида в Италия, Хавеланж - на сватбата на дъщеря си.

Най-добрите отношения са с...? И с кого от кореспондентите Ви сте се виждали на живо?

С Тинес и Хавеланж. На Берлускони пък съм му пращал икона. Той ми е пращал вратовръзки, аз на него също. Имам 4-5 вратовръзки от него. Един ден по италианска телевизия го видях, беше с моята вратовръзка, на БФС. Не може да се сгреши, беше на раета. Но нещата се променят с времето. Сегашните млади хора, не само в спорта трудно отговарят. Проверяват, какъв си, що си.

Срещал съм се на живо с Тинес. Не успяхме с Хавеланж, защото му се отложи идването в България. Срещал съм се и с футболисти от "Кайзерслаутерн". Имах честта през 2003 година да бъда в Неапол и на стария стадион, седалище на "Наполи" да се запозная с Дидо де Мартино, технически директор на клуба. Подари ми една книга за Неапол, с Диего Марадона, когато е бил в отбора.

Като всяко дете сте харесвали футбола?

Да. Много съм играл. Имах специален екип. Подариха ми футболни обувки- кожени с бутони. Отидох да играя на стадиона и ги събух да не се намокрят. Като се върнах дясната ми я бяха откраднали. Дълги години играех само с едната.

1312291

Има ли съвременен Пеле?

Няма. Няма и да се роди такова нещо като него. Големи играчи са Меси, Родалдо, други, но не могат да бъдат Пеле.

Кой е "най-голям" в Европа?

За мен "Ювентусс" е най-големият като административна структура от Европа. Там се вижда почерка на семейство Анели. Имах прекрасна кореспонденция с двамата братя.

Къде държите толкова голяма колекция?

В две стаи, с огромна библиотека. Големи витрини и шкафове.

Голям труд е колекционерството?

Така е. Толкова време съм се ровил, да търся, да намеря точни телефони, адреси, имена на клубове. Сглобявал съм информацията с месеци. Затова ми е ценно всичко и казвам, че сега младите хора нищо не знаят. Мога да им помогна, ако някой иска да се занимава с това. глобявам го за месеци.

Защо ни няма по Световни първенства по футбол сега?

Това е болезнена тема. И то няма да е само с футбола така. Помня като дете, в Търново как съм тичал, играл, спорните зали бяха пълни. Лоша "майка" в лицето на държавата, която не се грижи за футбола, и въобще за спорта.

Повече снимки може да видите в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар