Вход | Регистрация

Тодор Шарков: „За мен е най-важно никога да не излагам родината си!“

Тодор Шарков: „За мен е най-важно никога да не излагам родината си!“
Тодор Шарков е от Велико Търново и е на 15 години.. Учи в Американския колеж „Аркус“. Почти от 12 години се занимава с катерене и смята, че е най-добрият състезател на Балканския полуостров до 18-годишна възраст.

Активната състезателска дейност на Тодор бе повод да разберем нещо повече за него. В процеса на интервюто разбрахме, че зад този едва 15-годишен младеж, се крие един млад шампион, който до момента има над 100 награди за челни позиции в първенства, състезания и други спортни събития в страната и чужбина.

Къде се проведе последното ти състезание?

В Националната спортна академия – София. Дисциплина "боулдър", класирах се на първо място.

В кои държави си представял страната ни?

Над 15 са. Сред тях са Сингапур, Германия, Франция, Румъния, Турция, Македония, Австрия, Швейцария и други. Последно бях в Швейцария, но там конкуренцията беше убийствена, тъй като се бяха събрали най-добрите състезатели от цяла Европа.

982145

Какво можеш да ни кажеш за твоя треньор, предполагам, че имаш такъв?

Той се казва Милен Видиновски. Отраснал е в Килифарево, където този спорт е започнал да става по нашумял във Великотърновска област преди около 20 години. Харесвам това, че е привърженик на "старата школа" и съм му изключително благодарен за всичко, на което ме е научил през годините.

Поддържаш ли все още връзка с него, продължава ли да те тренира?

Да, в момента той е човекът, който изготвя тренировъчните ми програми и общо взето ми казва какво да правя, докато тренирам, за да имам по-добри резултати.

Какво мислиш за конкуренцията в България, голяма ли е?

Не мисля така. В България според мен няма ниво, но в чужбина конкуренцията е много силна. Именно фактът, че има много по-добри от мен, ме мотивира да продължавам да тренирам и да ставам все по-силен състезател.

Можеш ли да разкажеш някои по-интересни преживявания от участията ти в първенства до момента?

Всяко едно изкатерване извън България е интересно преживяване за мен, защото това е една много силна тръпка и начин на живот.

982149

Освен спортното катерене, което се извършва в зала, практикуваш ли и другия вид – скално ?

Да, Търновският регион е известен с многото скални маршрути като тези на манастира "Св. Троица" и "Устето", които са едни от основните места, подходящи за скално катерене. Посещавам всяко от тях с момчетата, с които тренирам и с треньора ми – Милен Видиновски.

Има ли някой друг освен треньорът ти, който да е допринесъл за твоята спортна кариера.

Разбира се, това е баща ми, който не само ме е водил на много състезания, но е и спонсорирал лично голяма част от моите участия.

Това е страхотно, а кой беше човекът, който ти даде началния тласък да започнеш с този спорт?

Това се случи, когато бях едва на 3 години. Баща ми е бивш алпинист и той беше човекът, който изяви желание да започна да спортувам на тази все още много ранна за мен възраст, за което изобщо не съжалявам.

Виждам, че имаш стена за катерене. От кога е тази нова придобивка във вашия двор?

От края на лятото. Много ми помага, защото мога да тренирам, когато пожелая. По този начин мога да се абстрахирам от всичко останало и да тренирам по колкото искам, както желая и винаги, когато искам да се катеря.

982140

Има ли възможност да представиш училището си на училищно първенство?

За жалост не. Този спорт в България не е развит колкото тениса или футбола, например.

Кой е "върхът", който искаш да покориш за в бъдеше. Какви са крайните ти цели, свързани ли са с този спорт?

За мен е най-важно винаги да се представям на ниво и максимално добре, с което никога да не излагам родината ми.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар