Вход | Регистрация

Шампионите на България по мотокрос вече са ясни

Шампионите на България по мотокрос вече са ясни

В Айтос завърши последният кръг на Републиканския ни шампионат по мотокрос за 2016 година. Пред над 20 000 зрители, хладно време и отлично трасе 73 пилота от България, Македония, Кипър, Гърция и Румъния дадоха най-доброто от себе си през състезателния уикенд.

Днешната надпревара беше открита от председателя на организационния комитет на Гран При България Румен Петков и кмета на община Айтос Васил Едрев. В клас 65 кубически сантиметра Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ) спечели двата състезателни манша, като и през двете пробягвания водеше сериозна битка за първото място с Мариус Канакис от Гърция. Трети в двата манша завърши Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна, КТМ).

При МХ 85 първият манш спечели Димитър Грозданов (МХ Рейсинг Симитли, КТМ), който се движеше зад Николай Малинов (МСК Севлиево, Кавазаки), но 4 обиколки преди края Малинов спука задна гума и въпреки сериозния проблем, успя с по-бавна скорост да финишира трети, като едва в предпоследната обиколка беше изпреварен от Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ). Плакетът на "Спорт тото” за най-бърза обиколка в квалификацията спечели Николай Малинов - 1:58.8 мин. Във втория Малинов поведе колоната още от началото и убедително спечели, пред Грозданов и Иванов, за да се качи на второто място на подиума с актив от 45 точки за кръга. С 47 на първата позиция стъпи Димитър Грозданов, а Кристиян Иванов остана трети с 42.

В клас МХ 2 каращият в световния шампионат по мотокрос Иван Петров (МСК Севлиево, Хускварна) не успя да стартира на време в първия манш, защото се заклещи в стартовата бариера и излезе последен на трасето. Въпреки това стигна до второто място в манша, оставяйки само на 2 секунди от победителя Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ). Във втория манш Петров показа качествата си на елитен пилот и успя да победи с 42 сек. пред Халми и над минута пред третия Георги Георгиев (Текстил Рейсинг, Сузуки). В крайното подреждане за кръга Иван Петров стана първи с 47 точки, Хакан Халми втори с 47, а трети Георги Георгиев с 40.

В клас МХ 1 публиката в Айтос не успя да види местния любимец и многократен шампион на България Николай Йовчев, който се отказа от активния спорт и днес беше на трасето като зрител. Правещият силно впечатление от началото на сезона Хризантос Хараламбос (Кипър) беше най-бърз и в двата манша, в отсъствието на Адриан Радута от Румъния. Втори завърши айтозлията Шевки Шевкиев със Сузуки и 42 точки, а трети на стълбичката с актив от 38 точки стъпи Ивелин Манев (Мото Рейсинг Варна, КТМ).

В най-многолюдния клас от пилоти МХ победата за кръга завоюва Владимир Попов (НСА Моторспорт, Кавазаки), който спечели вчерашният първи манш за първи път в своята кариера, а днес остана втори и с актив от 47 точки взе купата за победител. Вторият манш беше спечелен от Юлиян Райчев (МСК Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки), но за негово съжаление в първия падна и забавянето му костваше атаката за по-предно класиране. Вторият го спечели и с 45 точки се нареди пред третия Веселин Малинов (МСК Севлиево, Кавазаки) с 42 точки.

Шампиони на България по мотокрос за 2016 година:

МХ 65: Мариус Канакис, Гърция - 304 т.

МХ 85: Николай Малинов - 338 т.

МХ 2: Хакан Халми - 334 т.

МХ 1: Адриан Радута, Румъния - 336 т.

МХ: Веселин Малинов - 343 т. /БГНЕС



Източник: www.sever.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар