Вход | Регистрация

"Благолаж" и в Шипково

"Благолаж" и в Шипково
Снимка: inews.bg

"Благолаж" в памет на Христо Белевски организираха в троянското село Шипково. Празникът беше съвместно дело на народните читалища в Троян и Шипково.

Организаторите спазиха традицията за веселия характер на "Благолажа" и събитието протече под звуците на забавни песни, първата от които - "Стар мерак", бе определена като "химн на Мъжката певческа група".

Водещата на празника беше Вихра Петрова от троянското читалище. Тя започна с няколко думи за Белевски, който бе определен – за тези, които за първи път чуваха за него – като широко скроен човек, председател на читалището, участник в една от най-атрактивните му групи – мъжката певческа група, председател на Обществото на шегобийците, известен с песните и шегите си.

На празника имаше и специални гости от Дома на хумора и сатирата в Габрово - директорът гл. ас. Татяна Цанкова и уредникът Венета Козарева. И двете казаха по няколко габровски анекдота в духа на забавата. Татяна Цанкова подчерта, че Балевски е бил участник в габровския "Благолаж", който се организира през 2 години от 1985 г. насам и това е бил поводът за тяхното познанство.

В програмата имаше и шипковенски истории за местния зевзек от миналото Христо Даскала, който формулирал максимата "По-добре троянски кон в Ловеч, отколкото ловешко магаре в Троян.”

Вечерта завърши с любимата мелодия на Христо Белевски за Охридското езеро. На празника присъстваха близки, приятели, читалищни дейци.

<< Sever.bg във Facebook >>



troyan.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар