Вход | Регистрация

Около 40% е "сивият сектор" в страната според експертно проучване

Населението осъжда неформалната икономика, но заради кризата се ползва от нея

Около 40% е "сивият сектор" в страната според експертно проучване
Снимка: sxc.hu

"Сивият сектор" в страната е 42%, работниците и служителите считат, че е 48%, а населението - 58%. Истината е някъде по средата. Според експертите процентът на "неформалната икономика" е около 40%".

Данните за състоянието на "сивата икономика" в България изнесе доц. Емилия Ченгелова, ключов експерт-социолог към Асоциацията на индустриалния капитал в България. Социологическите проучвания са направени в рамките на 1,5 година по региони и в 11 браншови сектори. Обхванатите целеви групи са работодатели, работници и служители, и население.


По думите на доц. Ченгелова 60% хората осъждат сивите практики, но в същото време, "поставени пред дилемата да избират доходи или работа на сиво, 50% от тях избират там, където дават пари. Има мълчалив консенсус между работника и работодателя, защото е изгодно и за двете страни".

52% от работодателите считат, че причината за неформалната икономика в политиката на държавата е липсата на последователност и сериозен контрол върху нарушителите. Неефективно работещата съдебна система, разследващите органи и администрацията са други фактори, които работодателите извеждат като причина. Но най-тревожният фактор, отчетен при проучването, е изчерпване на доверието в държавните институции.

От Института за пазарна икономика предлагат всичко да става със стимули. Балансът обаче трябва да се направи между мерки за стимулиране, стимули и наказания за нарушителите. "Само така може да има реално ограничаване", категорична бе в становището си доц. Ченгелова.

По оценка на населението (70%) "сивият сектор" е "най-развит" в сферите на туризма, строителството и здравеопазването. Машиностроенето и пощенските услуги са с най-ниски нива на "сив сектор", заради спецификата на работата. "Сивите практики са там, където има индивидуални потребители", поясни експертът.

Бургас, Ямбол и Хасково са трите области "шампиони" в развиване на "неформална икономика", следвани от Видин и Монтана. Следват Русе и регионите с митници.

Населението Велико Търново смята, че сивия сектор в региона е между 35-40%, а според работодателите той е 25-30%.

Резултатите от проучването на неформалната икономика в България ще бъдат разгледани на продължаваща и днес в Арбанаси Кръгла маса. На срещата се очаква да присъства и министър Делян Добрев. Инициативата за направеното проучване е на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съвместно с КНСБ, съобщи проф. Младен Велев от ТУ-София, който е и председател на Асоциацията на преподавателите по икономика и управление в индустрията.

___________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 











Докладвай за нередност в статията
Добави коментар