Вход | Регистрация

Търговските вериги са отворени за работа с производители

Търговските вериги са отворени за работа с производители
Снимка: Thinkstock/Guliver

Търговските вериги са отворени за работа с българските земеделски производители, информират от Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/.

"Но до конструктивни решения за съвместна дейност може да се стигне, когато се отговори на съответните изисквания", поясни зам.-председателят на организацията Цветан Цеков след проведените работни срещи с представители на две от търговските вериги. Те бяха инициирани от Министерството на земеделието и храните по инициатива на ресорния зам.-министър Явор Гечев.

Цеков припомни, че АЗПБ от години апелира за равнопоставеност на условията към българската стока и тази, която се реализира чрез вътрешнообщностни доставки, както и при внос от съседните страни извън Европейския съюз. Той изтъкна и факта, който пречи на бизнес отношенията между производителите и търговците, а именно намесата на "фирми-фантоми", които предлагат и продават плодове и зеленчуци на веригите.

На срещата бяха поставени и въпроси, свързани с унифициране на изискванията за качество на продуктите, доставени за веригите от страна на български производители и такива от другите европейски държави. Коментирани бяха и сроковете и начина на заплащане на реализираната в търговските вериги продукция, както и наличието на маркетингови такси, които българските производители се налага да поемат при работата си с мултинационалните търговски оператори.

Представителите на бранша, веригите и министерството се обединиха около мнението, че инициативата за такъв тип срещи е конструктивна за реализацията на повече български плодове и зеленчуци. Зам.-министър Гечев заяви, че предстоят срещи и с други търговски вериги и пое ангажимент заедно с браншовите организации да се изработи стратегия за реклама на българската продукция.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар