Вход | Регистрация

15,5 млрд евро инвестиции ни предлага Русия

Парите са за модерни пристанища, авто- и жп магистрали и реиндустриализация

15,5 млрд евро инвестиции ни предлага Русия
Снимка: sxc.hu

Русия е готова да инвестира повече от 3 млрд евро в развитие на базовата инфраструктура на Черно море и река Дунав, за което ЕС не заделят почти никакви средства. За това стана известно на среща на премиера Пламен Орешарски с членове на Българо-руската търговско-промишлена палата, пише в-к "Стандарт".

Един от проектите е свързан с модернизация на варненския порт. Строителството на авто- и жп магистрала Варна – Горна Оряховица – София, и довършване на АМ "Хемус" са другите проекти, в които е готова да инвестира Русия, съобщи заместник-председателят на УС на Българо-руската търговско-промишлената палата Георги Минчев.

Членовете на палатата потвърждават, че собственикът на Азовското морско пристанище и на групата компании "С" Адриан Синебок неотдавна е отправил към министъра на транспорта Данаил Папазов предложението за инвестиции. С него били запознати и други членове на кабинета "Орешарски", в т.ч. и самият премиер.

Представители на палатата обяснили, че предложението не било свързано със сегашните отношения между Русия и Украйна, а било отправено още преди година към кабинета "Борисов", но останало без отговор.

Освен това Русия е предложила инвестиция от още 12,5 млрд евро в реиндустриализацията на България, във връзка с проекта "Южен поток". Вложението предвижда строителство на заводи за преработка на природен газ, който ще преминава по газопровода; спирт; полимери и др. продукти на органичната химия. Това е огромен шанс и за възраждането на "Химко", е коментарът на бизнесмени.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар