Вход | Регистрация

Да правим хляб, а не война!

Да правим хляб, а не война!
Снимка: Север.бг

Под мотото "Правете хляб, а не война!” започва образователна програма за социално включване "Фурна на мира” във Велико Търново. Днес от 13 ч. до 15 ч. в навечерието на празника на св. Теодосий Търновски /27.11/ в културния център "Хлебна къща” деца, лишени от родителска грижа и пенсионери ще месят хлябове на мира, които ще споделят с военните кадети от града.

Сред уютната обстановка на Хлебната къща, намираща се на Самоводската чаршия, и аромата на пресен хляб деца и възрастни ще говорят за корена на думата "Витлеем”, което означава "хлебна къща”. Защо и как този град вместо място на мир и споделяне, на каквото е символ хлябът, е център на конфликт и война в днешно време, както и кога в човешката история хлябът е бил повод за война или мир.

След като замесят хляба, участниците от дома "Пеньо и Мария Велкови”, както и дома за стари хора "Венета Ботева” ще гостуват на кадетите от Военното училище, с които ще разговарят за историята на войните и мира, насядали край походната пещ. Вярата в малките неща, нужни за мир и любов помежду ни, ще бъдат също централна тема.

Целта на Образователната програма за социално включване "Фурна на мира": "Правете хляб, а не война!" е да сплоти различни слоеве от обществото, като превърне старите военни походни фурни, имащи своето предназначение по време на война, в събирателно място за хуманитарни инициативи с изолирани общности и институции, от домове за сираци и възрастни хора до хора с увреждания, бежанци и др.  

Около мобилната пещ ще се организират общностни месения на хляб и празненства за по-големи празници, които ще имат образователна, културна и социална добавена стойност, тъй като смесват хора от различни класи, възрасти и здравословно състояние. Едновременно с това участниците ще трупат нови знания за историята на войни и граждански протести и социални движения, отпреди векове до нашето съвремие, в които хлябът е бил използван като важен символ на борба за социална справедливост, на мир и споделяне.

Със своята инициатива организаторите от Хлебната къща се стремят да донесат на отхвърлените от обществото усещане за споделеност, топлина и уют. Силата на хляба е, че създава единство под формата на общностно средище: огнището е фокус (от лат. foco – "огън") на обич!

Образователната програма се осъществява с подкрепата на Фондация за Помощ на Благотворителността в България,  в партнъорство с Националния Военен Универстет "Васил Левски” гр. В.Търново.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар