Вход | Регистрация

Нова среща по Дунавската стратегия

Нова среща по Дунавската стратегия
Снимка: Община Русе

Среща между български и румънски представители от ръководната група на ЕС за Дунавската стратегия се проведе в Русе.

Форумът се проведе в рамките на изложението "Уикенд туризъм 2013".

Евгени Спасов, главен експерт в дирекция "Туристическа политика" към министерството на икономиката и енергетиката и туризма /МИЕТ/ благодари от името на министър Иво Маринов за домакинството на срещата и за оказана подкрепа от Община Русе. Той припомни, че България и Румъния са координатори на приоритетна област 3 на Дунавската стратегия и подчерта значението на Дунавската стратегия като важен инструмент за сътрудничество между 14 държави.

Направи и детайлна презентация на резултатите от работата на Ръководната група по време на 5-та редовна среща по приоритетна област 3, както и актуализация на работата по създаването на туристически бранд "Дунав". Обсъди и туристическото развитие на региона чрез създаването на туристически продукти с нисък негативен ефект върху околната среда, използване на културния обмен и съвременните изкуства. 

Спасов подчерта, че по структурирането на бранд "Дунав" като интегрирана самостоятелна туристическа дестинация, България и Румъния работят съвместно с Дунавския компетентен център в Белград. Той обяви, че във всички 14 държави-участници в Дунавската стратегия, ще бъде извършен анализ на потенциала на региона и как той се възприема от туристите, като след анализ на събраните данни ще се пристъпи към идентифициране на туристическия пазар.

Друга основна тема, разгледана на Срещата на Ръководната група, е разработването на хармонизирана система за статистически анализ и развитие, която да определи физическите измерения на дестинацията.

"Необходимо е да се види как на общинско и национално равнище може да бъде структурирано туристическото предлагане и търсене", каза представителят на МИЕТ.

По време на срещата бе обсъдено и създаването на работна група за всички дейности, свързани с културното развитие и културния обмен между държавите, както и развитието на  културните маршрути  – "Пътят на римските императори” и "Пътят на виното”. 

От румънска страна присъства Емануел Черна, представител на Министерство на регионалното развитие и публична администрация.

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар