Вход | Регистрация

Режисьорът Ясен Григоров представя два свои филма в Търново

Прожекциите ще са в клуб "Таралеж"

Режисьорът Ясен Григоров представя два свои филма в Търново

Два свои филма ще представи пред великотърновската публика режисьорът Ясен Григоров в Клуб за културни инициативи "Таралеж" на Самоводската чаршия. Днес, 29 ноември, от 20 часа ще бъде представен филмът "Малък - Голям", а от 18:00 часа в съботния ден - "Дървеното езеро".

"Малък-Голям" е музикален филм, смесващ лъскавия попфолк с тежкия метъл, циганския сватбарски оркестър с ъндърграунд музиката. Тази необикновена комбинация е подправена с документалния разговор на членовете на несъществуваща вече траш-метъл група от 90-те години. Спомените на тези бивши музиканти ни разкриват неосъществени мечти, недовършени битки, непреодоляни комплекси. Какъв е пътят на музиканта, каква е цената на житейските избори, които прави всеки един от нас? Трудно ли е да повярваш в себе си и да последваш мечтата си?

Филмът е музикален, но темата му е за изкуството по принцип – абстрактно и привидно лесно достъпно пространство, в което неподготвените могат да изгубят всичко, а положилите необходимите усилия могат да превърнат в много лична и неприкосновена територия.

С участието на Деси Слава, Борис Ковачев, Йордан Кочев, Светослав Славейков, Калин Христов; сценарий: Ясен Григоров, оператори: Темелко Темелков и Красимир Андонов, продуценти Тhe Flying Agency и Makutu Media.

Филмът е част от програмата на Фестивала на българския игрален филм Златна Роза, 2011, в официалната международна конкурсна програма на DORF fim festival, Хърватия, участва в селекцията на Българската филмова академия, 2012, има много прожекции в кина в страната и участия в програмата на различни културни събития (София, Добрич, Русе, Габрово и др.)

"Дървеното езеро" е с труден за определение жанр. Филмовите критици в страната го наричат експериментален или го категоризират като първото в България "mockumentary". На Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна беше определен като явление и като основното фестивално събитие за 2010.

"Филм от категорията "догма”. Не имитира никого, създава собствена категория. Ще сгрешим, че е заснет от хора без чувства, които оперират върху себе си и околните без упойка. Видеото (21 век), е смесено с архив супер 8 мм (70-е на 20 век, годините на "нашето детство”). Обичаш филма и го мразиш. 90 минути, заснети от професионален рекламист, който използва бойни похвати за облъчване. Зрителите, също като героите, са поставени на ръба. Който издържи, ще усети болка/отчаяние/радост от гледането. "Дървеното езеро” е от филмите, заради които се измислят нови имена на жанрове. Оставя куп недоволни/неразбрали/смутени.", Георги Тенев (Друго Кино, кино Одеон – септември 2011, София)

Филмът е част от програмата на София Филм Фест 2010, Златна Роза, 2010, Фестивал Друго Кино, 2011, София, Фестивал на българския игрален филм в Ню Йорк, 2012.

"Дървеното езеро" има много прожекции в кина в страната и участия в програмата на различни културни събития (София, Добрич, Русе, Габрово и др.)

Ясен Григоров е роден в Севлиево. Завършил е "Комикси и разказвателни изкуства” (Ecole europeene superieure de l'image, Angouleme, France), "Визуални комуникации и арт дайрекшън” (Ecole superieure d'arts appliques, Geneva, Switzerland), "Илюстрация и оформление на книгата” (Национална художествена академия, София, България) и е специализирал "Кино и телевизионна режисура” при академик Людмил Стайков (НАТФИЗ, София, България). Ясен Григоров има активни творчески изяви като илюстратор и писател на книги за деца, като режисьор на музикални, рекламни и социални клипове, както и на aнимационни и игрални късометражни и пълнометражни филми.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар