Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Проектът "Виа Траяна Балканика" привлича туристи в Троянския край

Три паметника на културата в Троянско стават национално значими, изграждат инфраструктура до тях

Проектът "Виа Траяна Балканика" привлича туристи в Троянския край
Община Троян

Нов туристически проект ще привлича посетители в Троянския край с пътуване по част от древен римски път, посещение на минерални извори и на останки от старинни крепости.

Подготовката на проекта "Виа Траяна Балканика" започна в началото на 2014 г. по инициатива на кмета на Троян Донка Михайлова. Тогава на среща между кметовете на общините Троян, Сопот, Хисаря, Карлово и Павел баня и зам.-министъра на икономиката и енергетиката в предишното правителство Бранимир Ботев се обсъди създаването на Регионален проект за устойчиво развитие на туризма "Централен Балкан – Розова долина".

В резултат на дейностите по проекта Троянският край ще обогати културното си наследство с три паметника на културата от национално значение – римската станция Состра, раннохристиянската базилика "Св. Георги” в землището на с. Дълбок дол и римският път в района на туристическо градче Беклемето.

На 16 март т.г. паметниците са предложени за статут от национално значение от Специализиран експертен съвет към Министерство на културата. Крепостта и крайпътна станция Состра, както и базиликата край Дълбок дол се намират в границите на изключително добре запазен и наситен с паметници крайпътен античен комплекс, разположен на важния за Римската империя път, който свързва Дунав при с. Гиген и Филипополис (дн. гр. Пловдив)

Археологически екип под ръководството на доц. д-р Иван Христов - зам.-директор на Националния исторически музей, проучва крепостта Состра. След проучването на останките всички старини ще бъдат съхранени на открито, като така ще се увеличи експозиционната площ с археологически паметници на Состра.

Предвижда се изграждане на археологическа база в новозакупен имот от Общината, в който през миналия сезон д-р Христов откри цялостно запазен римски басейн и основи на сгради, отоплявани с подово отопление.

През лятото археологическите проучвания ще продължат в земеделски парцели, разположени срещу главната порта на крепостта Состра. Те се намират на главен път Ловеч-Троян. Тук ще бъдат изградени път, паркинг за туристите и посетителски център.

Най-добре запазеното трасе на римския път в района на туристическо градче Беклемето също предстои да бъде категоризиран като национално значим. Трасето представлява антична магистрала, широка 7 метра, с осова линия и банкети. Към нея има изградени наблюдателни кули и сгради, обслужващи търговския трафик в прохода през античността.

Партньори на програмата за проучвания и опазване на римското наследство в Троянския край, освен Националния исторически музей, са Ротари клуб- гр. Троян и Музея на занаятите в гр.Троян.

 

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар