Вход | Регистрация

Сватбена рокля от 1959 г. краси РИМ-Русе

Тя е ушита в Чикаго по австрийски модел и е първото дарение за музея в 2015 г.

Сватбена рокля от 1959 г. краси РИМ-Русе
Снимка: РИМ - Русе

Сватбена рокля от 1959 г. е първото дарение за Русенския музей през 2015 г. Тя е подарена от Елена Табакова, етнограф в Къщата на Калиопа през 90-те години на ХХ век, която от 10-тина години живее в Чикаго, САЩ.

Сватбената рокля е шита в Чикаго по модел на модно списание от това време, донесено от Виена. Принадлежала е на семейство Еберт от Чикаго с германско потекло, които са емигранти от началото на ХХ век.

Ето какво споделя Елена Табакова за роклята и връзката с Русе:

"Закупих тази рокля през 2008 г. заедно с две шаферски рокли от същата сватба, тъй като при срещите си със семейство Еберт научих, че те много често пътували из Европа – от Мюнхен до Русе по Дунав, минавайки през Залцбург и Виена. Имат запазени снимки от Русе - 40-50 г. на ХХ в. Снимали са Доходното здание и банка Гирдап – Концертно бюро, но пазят тези спомени за себе си.  

Попаднах на тази фамилия неслучайно – още с идването си в Чикаго започнах да се интересувам от емигранти и стари истории, а особено от облекла, свързани с България или българите. Вече имам прекрасна колекция. Похарчила съм много пари, но не съжалявам, това ми е тръпката".

Етнографката е правила във времето и други дарения на Регионалния исторически музей в Русе. В скоро време очакваме да пристигнат и двете шаферски рокли. Тя е сред активните инициатори на българската общност в Чикаго, съосновател е на сдружението "Български музей" – Чикаго (заедно с Илина Сиракова и д-р Диляна Иванова, също етнографи от Русенския музей), участник в изложби, форуми и концерти.

1457794

Описание на роклята

Булчинска рокля в светло екрю от тафта и венециански тип дантела с флорални мотиви. Роклята е рязана в кръста, полите са разкроени и с набор в кръста, под бюста има декоративна лента с набори, къс ръкав, горнище с подплата във форма на корсет, дантелата е декорирана със ситни перли. От раменете се спуска дълъг шлейф от подплатена дантела. Тоалетът е допълнен от боне, декорирано с дантела и перли, с прикрепен към него воал.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар