Вход | Регистрация

С 3 г влакна се свързваме с Луната

Нанотехнологията е измислена от български учени

С 3 г влакна се свързваме с Луната
Shutterstock

Само с 3 грама нановлакна Земята може да се свърже с Луната, въпреки разстоянието от около 384 хил. км., съобщават от БАН. Технологията е разработена от родни учени в Лаборатория "Биоактивни полимери" към академията.

Свръхтънките материали могат да се използват още в медицината, електрониката, козметиката и отбраната.

Учените са разработили и прилагат системата "електроовлакняване" от 10 години, благодарение на уникални собствени апаратури, които позволяват да се отлага микро- или нановлакнест нетъкан текстил върху определена повърхност с различна големина и форма.

Чрез електроовлакняване е възможно да се направи превръзка директно върху открита кожна рана.

Нанотехнологията е висока технология в областта на природните науки и покрива широк диапазон от теми. Основната обединяваща тема обаче е контрол над веществото на микроскопично ниво при размери по-малки от 1 микрометър, както и създаването на устройства на такова ниво съизмерими с размера на молекулите.

Като самостоятелна дисциплина с практически постижения нанотехнологията възниква в началото на 80-те години на XX век.

Представката нано в думата нанотехнология означава "една милиардна”. Разбира се като една милиардна от метъра, т. е. нанометър. Обект на нанотехнологията е изучаването и манипулирането на различни наноразмерни материали наречени още наноматериали. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар