Вход | Регистрация

Македонският „Пепси“ с изложба в Русе

Македонският „Пепси“ с изложба в Русе
ХГ - Русе

Творби на македонския художник Перица Георгиев – Пепси ще бъдат показани в експозиция, която се открива днес от 17:30 ч. в залите на Художествена галерия - Русе.

Перица Георгиев – Пепси е роден на 10 юли 1957 г. в гр. Скопие, Македония. Там завършва и Академия за художествени изкуства през 1987. Първите му изяви са заедно с група "Зеро” /1984 г./, в която участват художници и музиканти. Заедно те осъществяват пърформанси, които се развиват в областта на колажа, инсталацията, анимацията, видеото, музиката и мултимедийния хепънинг.

Техните съвместни творчески изяви се явяват опит да се отворят вратите към експеримента и свободното изразяване, като цялото това нещо се случва в една приятелска атмосфера.

942752

"Зеро” е манифестация на три аспекта на нашето съществуване: духовен, природен и обществен. Тези три аспекта се преплитат при различните членове на групата – при един преобладава едно, при друг друго, но заедно те правят едно неповторимо цяло.

Участниците в "Зеро” практикуват заедно и "естествен дизайн” – рисуват върху стени, прозорци, къщи. Сред пърформансите, които са правили, е изрисуването на училище в Македония, в което се включват и децата, обучаващи се там.

Вече над 30 години Перица Георгиев – Пепси се занимава активно с йога, от която черпи вдъхновение за проектите си. Те са различни, но могат да бъдат обединени под мотото "изкуството и медитацията”.

942911

Понастоящем той обучава група млади хора в творческо себеизразяване и откриване на вътрешния потенциал чрез изкуството. Инициатор и организатор е на редица пленери и пърформанси. Негова мечта е да се направят такива изяви в различни градове на България, в които да вземат участие художници, музиканти и деца.

Творческа биография:

От 1980 г. до 2013 г. художникът има 14 самостоятелни изложби в Скопие и Щип, Македония; Сараево, Босна и Херцеговина; Нюрнберг, Германия; Бостън, САЩ; Бреда, Холандия; Шумен, Ямбол, Бургас и София, България.

942753

От 1985 г. до 2008 г. е участвал в избрани съвместни изложби в родината си и извън пределите й. През 2007, 2010 и 2011 г. е сред участниците в пленерите, проведени в Бояна, София.

Перица Георгиев – Пепси е активен творец и в пърформансите "Арт трансформация" - през 2010 г. - на язовир "Копринка" и х. "Гюндера" в Рила, където традицията по изрисуването на сградите продължава и през 2011 г. и 2012 г.

Пърформансът "Usha Bala Elo" досега е бил поставян два пъти в художествени галерии в Германия ( в градовете Нюрнберг и Дрезден) и четири пъти в музеи и галерии в Скопие. За пръв път в България този пърформанс е реализиран в Шумен в галерия "Елена Карамихайлова", след откриване на изложба там тази година.

942910

Пърформансът символизира стремежът на човешката душа към мир и щастие. И както зората бавно разцъфва, така и в човешкото сърце от мира се ражда щастието.

Последният пърформанс, в който е участвал Пепси за тази година, и, в който деца, художници и други хора рисуват заедно, е "Да рисуваме заедно, за да се научим да живеем заедно”, отново в шуменската галерия.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар