Вход | Регистрация

Младежи ще се вълнуват за гражданското образование

Темата е мото на VII-та национална младежка среща в Горна Оряховица

Младежи ще се вълнуват за гражданското образование
Горнооряховски младежки парламент

Горна Оряховица е домакин на VII-та национална младежка среща "Млади европейци в ерата на кризи: гражданското образование с нова перспектива".

Организатор е Горнооряховски младежки парламент”, съвместно на Общината.

В рамките на три дни, от 28 до 30 март, млади хора от цяла България ще дискутират теми като "Доброволчеството като форма на активно гражданско участие" и "Креативност и социално предприемачество". Младежите ще обогатяват опита си в областта на младежките дейности, подпомагащи младежкото общуване и сътрудничество за иновации и добри практики в младежката работа.

Горнооряховското сдружението тази година навършва 10 години от своето основаване.

В тази връзка, националната младежка среща ще е в разширен формат.

Основната идея на срещата е продиктувана от необходимостта повече хора да изразяват свободно мнението си, да вземат по-голямо участие в младежки инициативи и да бъдат активни. Ще се обсъдят възможностите за съвместно участие по различни програми.

Три дни участниците ще имат възможност да споделят и черпят опит не само от домакините, но и от поканените представители на водещи партньори - Европейски информационен център на евродепутат Мария Габриел – Русе, Областен информационен център – Велико Търново, представители на сдружение "Международни инициативи за сътрудничество” (МИС), представители на мрежата "Ана Линд " за България, 42 training /Фондация 42/ - специалисти в областта на младежките проекти и бизнеса и други.

Специално внимание ще бъде обърнато на новата програма Еразъм+ и възможностите, която тя предоставя за участието на младежките организации в различни мрежи с цел подпомагане участието им в проекти като по този начин се дава възможност на младите хора да се държат като активни и информирани граждани.

Срещата е поредна стъпка за продължаване на започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в градежа на просперираща България в рамките на обединена Европа. В дискусиите ще се включат и доброволките от Испания и Литва, които са в Горна Оряховица по проект на горнооряховското сдружение "Младежка толерантност".

По време на 3-дневната среща са предвидени демонстративно рисуване на графити от "140 идеи" – София, които ще дорисуват подпорната стена в парк ”Пролет”, ще бъдат посетени музея на силиконовите фигури, хълма "Царевец" и църквата "Св. 40 мъченици" във В. Търново.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар