Вход | Регистрация

Петметрова картина на Колю Фичето краси Дряново

Петметрова картина на Колю Фичето краси Дряново
Младежко сдружение "МОГА"

Благодарение на младежката неправителствена организация "Мога" и артистите от графити студиото "140 идеи" град Дряново се сдоби с петметрова картина на уста Колю Фичето.

928998

Младежите от "Мога" имат за цел да върнат живота обратно в красивия предбалкански град Дряново. Повечето от тях работят и временно живеят извън града, но посвещаваме свободното си време на него.

След като организираха две почиствания, кино прожекция и масово залесяване, от "Мога" стигнаха до първия си по-мащабен проект - реновирането на подпорната стена до историческия мост, строен от майстор Колю Фичето.

Защото Дряново е дом на най-силното име в строителството по време на Възраждането. Прословутият майстор не само се е родил в полите на Балкана, но е оставил и доста сериозно наследство, което вероятно ще надживее повечето от съвременните постройки.

928996

Част от това наследство е каменният мост над река Дряновска. До моста се намира Духовниковата чешма и няколко прекрасни градинки, за съжжаление малко занемарени. Точно до моста има и една подпорна стена, с размери около 30х5 метра, която също от години е жертва на безсмислени драсканици и ако прави нещо, то е да подчертава запуснатия характер на мястото.

929003

Начинанието да разкрасят стената отнема един ден и много доброволчески труд – измазване на цялата стена (30х5 метра) с фасаген, за да в сигурно, че рисунката ще остане по-дълго.

На момчетата от "140 идеи" пък им трябваха три дни, за да избистрят концепцията си и да сътворят този графит, който е повод за гордост на всички дряновци.

Крайната цел не е просто създаването на една уникална туристическа забележителност, но и да се покаже на дряновци, че има млади хора, които вярват, че промяната е възможна. От Сдружение "Мога" са категорични и доказват, че всичко зависи от самите нас.

Фотогалерия от процеса на работа може да видите тук.

Заснехме и кратко видео, което пък е на разположение тук - https://vimeo.com/66981201

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар