Вход | Регистрация

Русе 21°C

Затварят 250 клона на гръцки банки на Балканите

Това твърди гръцкият вестник "Вима"

Затварят 250 клона на гръцки банки на Балканите
Снимка: Thinkstock/Guliver

250 клона на свои банки ще затвори Гърция, като повечето ще бъдат в България и Румъния, пише атинският вестник "Вима", цитиран от Novinite.bg.

Банките предприемат мерки за икономии в очакване на промени в трудовото законодателство. След извършената трета рекапитализация на гръцките банки през последните три години, те ще предприемат съкращения на служители, закриване на клонове и закриване или продажба на техните дъщерни банки.

Прогнозата е до края на 2017 г. броят на служителите на гръцките банки да бъде намален с около 6000 души, които ще бъдат пенсионирани или уволнени.

Големи съкращения се очакват от "Национална банка на Гърция" и банка "Пиреос", която миналата година поиска държавна помощ за покриване на капиталовите си нужди.

В самата Гърция също се предвижда намаляване на банковите клонове с около 10% или от сегашните 2500 на 2250. Най-много съкращения ще има отново в "Пиреос” и "Алфа банк”, които ще затворят над 200 клона в страната.

"Национална банка на Гърция" и "Пиреос” ще бъдат принудени да се оттеглят от повечето пазари заради държавната помощ, която са получили през 2015 г., посочва "Вима”, добавяйки, че Националната банка вече е подписала договор за продажба на клона й в Турция – "Финансбанк”.

Изданието твърди, че под удара на мерките ще попаднат клоновете на Националната банка в България и Сърбия, на "Юробанк” в България, Румъния и Сърбия, на "Алфабанк” в Румъния и на "Пиреос” в България и Румъния.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар