Вход | Регистрация

Деца пишат най-дългата приказка

Инициативата в Стражица е част от Каралийчевите дни

Деца пишат най-дългата приказка
Община Стражица

Мадлен Тодорова е най-новата носителка на годишната награда "Ангел Каралийчев” през тази година.

Тя е състезателка в хандбален отбор жени. 

Почетният приз е учреден през 2008 година и се връчва по време на традиционните Каралийчеви дни от кмета на Стражица, като има и парична премия от 500 лева. Тази година носителката ще получи наградата на 14 май, когато ще се проведе и карнавалното шествие. Деляна е с най-много награди от детски национални поетични конкурси и е талантлива млада художничка. За свои рисунки многократно е удостоявана с награди от най-силните ученически конкурси.

Каралийчевите дни започват от 9 май и ще продължат до 29 май.

Преди дни пък стартира инициатива сред ученици в региона за написването на най-дългата детска приказка. В нея се включиха десетки средношколци от учебни заведения в Стражица, Полски Тръмбеш, Елена, Павликени, Горна Оряховица и Свищов. Приказката се конструира в своеобразна виртуална лаборатория чрез Интернет. Всяко училище има собствена парола за достъп до нея и учениците творят. Приказката, която е на модули и все още се работи, е публикувана на адреса на официалния сайт на община Стражица.

В творбата, която е динамична е с отворен финал, са включени не само герои на Ангел Каралийчев, но и всякакви персонажи, плод на детската фантазия като магьосници, тролове, феи, юнаци, принцеси, дори и съвременни атрибути като мобилни телефони и таблети. Другите събития в програмата на Каралийчевите дни са: конкурс за детска рисунка на асфалт, традиционния карнавал с приказните герои на любимия детски писател, дискусионен форум "Четенето - вчера, днес, а утре?”, драматизация на творби на Каралийчев и др.

Тази година събития и инициативи, с които се отбелязва делото на известния български писател, роден в Стражица, се организират и по населените места. Художествена програма, драматизации на приказки има организирани по училищата или в читалищата в селата Царски извор, Виноград, Сушица, Кесарево, Камен, а в Асеново ще има и карнавално шествие, където деца ще дефилират с костюми на героите ан Каралийчев.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар