Вход | Регистрация

Подготвят програмата на Каралийчевите дни

И тази година през май в Стражица ще отбележат годишнината от рождението на писателя с празнични чествания

Подготвят програмата на Каралийчевите дни
Снимка: sxc.hu

Тази година се навършват 110 години от рождението на големия български писател Ангел Каралийчев. Експерти на общинската дирекция "Хуманитарни дейности", директори на учебни заведения, ръководството на РБ "П. Р. Славейков" от В. Търново, културни дейци и педагози се срещнаха на работна среща в Стражица по повод организацията на традиционните Каралийчеви дни.

На срещата стана ясно, че културната програма на честванията най-вероятно ще се проведе от 11 до 18 май. Сред акцентите в програмата е детско карнавално шествие.

В програмата са включени още конкурс за най-добра драматизация на приказка на Каралийчев, конкурс за есе "А имаше един вълшебник", конкурс за най-добра рисунка "В приказния свят на Ангел Каралийчев".

Нов момент ще е изработване на хвърчила с мотиви от Каралийчевите творби. Регионалната библиотека ще проведе кръгла маса с участието на преподаватели от ВТУ и специалисти по детска литература. Директорът Иван Александров предложи и да се издаде юбилеен билингвистичен сборник - на български и английски, свързан с живота и делото на писателя.

Сред другите събития ще бъдат общинска лекоатлетическа щафета "110 години от рождението на Каралийчев", среща на ученици с български писатели, както и издаване на юбилеен вестник. В рамките на Каралийчевите дни ще се организира експозиция на народните занаяти, етнографска сбирка, конкурс за най-добра погача "Житената питка" и др.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар