Вход | Регистрация

Общински съветници и шефове на ОбС-та преминаха обучение

Общински съветници и шефове на ОбС-та преминаха обучение
Снимка: Булфото

Председатели на общински съвети и общински съветници от цялата страна преминаха през специално обучение. Това се е наложило във връзка с плановете за развитие на общината, съобщава Илиян Маринов – председател на Общинския съвет в Стражица и член на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България.

Обучението прие формата на практическа конференция на тема "Подготовка, финансово осигуряване и приемане на общинските планове за развитие 2014-2020". Областните планове стратегии за развитие на страната бяха приети скоро, а общинските планове за развитие ще бъдат одобрени до края на тази година.

Подробности относно законодателната рамка на процеса по стратегическо планиране са представили експерти от Министерството по регионално развитие и благоустройство. По време на изготвянето на плановете трябва да бъдат изготвени анализ на социално-икономическо развитие на съответната община, SWAT-анализ на силните и слабите страни, а също така да се изяснят целите и приоритетите на програмата за периода от 2014 до 2020 г.

Местните парламентаристи се запознаха и с приоритетите на оперативната програма "Региони в растеж", която ще започне през 2014 г. Експерт от сдружение "Балкан асист" представи различните етапи, подходи и планове за изработването на всички проекти, както и техните изисквания и подробности относно гражданско участие.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар