Вход | Регистрация

Установиха, че игумен Панкратий е укривал приходи на Гложенския манастир

Установиха, че игумен Панкратий е укривал приходи на Гложенския манастир

Липси за 12 000 лв. са установени при извършената финансова ревизия в Гложенския манастир, съобщи епархийският ревизор на Ловчанска митрополия Христо Стоянов. По думите на ревизора, бившият игумен отец Панкратий оспорва ревизията чрез възражение. В него той обяснява, че давал заплати на Галина Георгиева и семейството й, които се грижат за обителта, предаде actualno.com. "Открих папката, в която са описани възнагражденията, но никъде в документите не фигурират подписи на работодателя и на човека, получил парите. Как да призная тези разходи от близо 7 500 лв., като няма никакви подписи", твърди Стоянов.

Други разходи, които Панкратий настоява да му бъдат признати, са сметките за ток. Той твърди, че ги е платил, за което праща документ от ЧЕЗ, но с дата 24 ноември 2008 г. - три месеца и половина след приключването на ревизията, когато задълженията наистина са погасени, но след като на манастира е бил спрян токът и живеещия сега там отец Нектарий е помолил да получи заплатата си за няколко месеца наведнъж, за да плати сметките. "Имам справки от електроразпределителното дружество, от които е видно, че към 31 декември 2007 г. Гложенската света обител дължи над 3100 лв. за ток, а към 6 август 2008 г. задълженията вече са близо 3600 лв.", каза ревизорът.

Той открил скрити три кочана със стари приходи от нощувки за над 4400 лв. Христо Стоянов твърди, че при предишната ревизия, обхващаща периода 7 октомври 2003 - 26 септември 2006 г., Панкратий изобщо не е показвал тези документи. От кочаните е видно, че освен нощувки, има и оставени 1500 лв. за дарение от софийска фирма. Ревизорът специално се ровил в документацията от предишната ревизия, но подобни приходи не открил. "Панкратий е горил приходните документи, а разходните стоят, за да видим, че е плащал за майстори, за изкопи, за прокарване на кабели и т. н. Тези три кочана обаче не е успял да унищожи", посочи Христо Стоянов.

Отново в скрити папки е намерен договор за дарение от 25 юли 2005 г. От него става ясно, че Нино Петров Тодоров, представляващ и изпълняващ волята на своя син Светослав Нинов Петров, дарява 22 000 лв. Но в папка, която е дошла при Ловчанския митрополит Гавриил, е приложен договор за сумата от 16 000 лв.

На 19 януари в Ловчанска митрополия ще има църковен съд над Панкратий, на който ще бъдат представени и документите от ревизията. Ревизорът твърди, че след това срещу бившия игумен ще бъде заведено гражданско дело.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар