Вход | Регистрация

Русенски ученици на престижен математически форум в Москва

До престижния турнир младите информатици и преподавателят им стигнаха в резултат на създаването на проекта „ARF 3D”

Русенски ученици на престижен математически форум в Москва
МГ "Баба Тонка" - Русе

Русенски ученици ще се представят на международен математически конкурс в Москва.

Фонд "Математика на бъдещето” към настоятелството на Математическа гимназия "Баба Тонка” в крайдунавския град подкрепи участието на екип от училището. Атанас Стоянов и Васил Воденичаров от 12 "г" клас, и техният ръководител Сюзан Феимова отпътуваха днес, за руската столица. Там те ще се включат в международния кръг на конкурса "Математика и проектиране".

До престижния турнир младите информатици и преподавателят им стигнаха в резултат на създаването на проекта "ARF 3D”, с който участваха в задочния кръг на конкурса. Учениците бяха допуснати и се включиха и в националния кръг, който се проведе на 15 февруари тази година в София.

"ARF 3D” е иновативна разработка, плод на задълбочена, старателна и продължителна работа на двамата автори и научния им ръководител. Това е мобилно приложение за телефони и таблети с операционна система Андроид. Рефератът, изготвен от учениците, е на много високо научно и технологично ниво и ясно демонстрира математическото моделиране на реални процеси.

Най-успешният засега проект на екипа, наречен "приложение с добавена реалност”, дава възможност на всеки потребител на устройство с Андроид да види как биха се разположили желани от него мебели в конкретна стая от дома или офиса още преди самата покупка. Разполагайки със снимка на мебелите, потребителят насочва мобилното устройство към пространството, където иска да ги постави, и приложението му позволява да види как реално би изглеждала обстановката след една такава покупка. 

На националния кръг учениците се представиха отлично и журито, в което участваха учени от Българската академия на науките, ги класира на първо място в направление "Математическо моделиране на реални процеси в природата и обществото”.

Русенци бяха допуснати за участие в международния кръг, който ще се проведе от 1 до 5 май в Москва.

Фонд "Математика на бъдещето” е създаден през март 2013 година с решение на Управителния съвет на Училищното настоятелство към Математическа гимназия "Баба Тонка” – Русе. Фондът продължава и през 2014 г. реализирането на амбициозната си задача да набира и осигурява средства за възпитаниците на гимназията, с които те да могат да посещават важни и престижни математически състезания от национален и международен характер.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар