Вход | Регистрация

Осветиха храма "Въведение Богородично" в Ловеч

Осветиха храма "Въведение Богородично" в Ловеч

Ловчанският митрополит Гавриил освети църквата "Въведение Богородично" на долното ниво на новостроящата катедрала "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч, чието освещаване предстои.

За тържественото освещаване, което се състоя на 25 октомври, в града пристигнаха архиереи от Българската православна църква и Руската православна църква.

В словото си след литургията митрополит Гавриил припомни отдавнашното желание на ловчанлии да издигнат катедрален храм в центъра на града, за което има и взети решения на епархийския съвет. В престола на храма са положени частици от мощи на мъченици и на св. Митрофан Воронежки.

Митрополит Гавриил благодари на всички, които са вложили своята лепта в градежа на храма, прочете имената на най-големите дарители за изграждането му и им връчи дарителски грамоти. На всички присъстващи на това знаменателно събитие бяха раздадени парченца от одеждата, с която архиереят извърши освещаването на храма и иконки с храмовия празник "Въведение Богородично”. 

Първата копка на храма бе направена в деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май 2005 година.

От този момент митрополит Гавриил се наема с нелеката задача за събиране на средства, с които да започне строителството. Пръв сам той дарява, а след това намира и хора, които започват да помагат и така се стига до днешния ден.

На първото ниво на катедралата освен църква ще има и салон, място за кръщаване на възрастни, библиотека и кът за деца. На второто ниво ще е разположен основният храм, който ще има три престола. За довършването му са необходими още около 400 хиляди лева. 

Катедралният храм в Ловеч е първият, построен у нас от 90 години насам.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар