Вход | Регистрация

ГЕРБ вкара ректора на Софийския университет в президентската надпревара срещу Радев

ГЕРБ вкара ректора на Софийския университет в президентската надпревара срещу Радев

ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков за президент, която ще бъде издигната от инициативен комитет. Такава информация се появи в няколко медии, които цитираха източници от партията на Бойко Борисов.

Новината първо бе съобщена от сайта на БНТ, където, цитирайки източници, се посочва, че това е "най-вероятно". После сайтът на в. "24 часа", цитирайки източници от партията на Бойко Борисов, съобщи, че освен проф. Герджиков има още "трима потенциалните кандидати". След тях и БНР, Би Ти Ви, "Нова телевизия", сайтът на в. "Сега" и "Офнюз" съобщиха, че ГЕРБ ще застане зад кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, като всички без Би Ти Ви се позоваха на източници от партията.

"Дневник" потърси за коментар проф. Анастас Герджиков и зам.-председателите на ГЕРБ Даниел Митов и Томислав Дончев, но телефонът на първия е изключен, а останалите - не отговарят.

"Разбрахме, че проф. Герджиков ще се кандидатира. Виждам, че навсякъде слагат името на ГЕРБ, но още не мога да кажа нищо", коментира пред "Дневник" пиарът на ГЕРБ Никола Николов.

Новината за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков изглежда изненадваща, тъй като досега нямаше дори и неофициална информация за намерения да се събере инициативен комитет, който да издигне ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за президент. В някои от медийните публикации се посочва, че зад него освен ГЕРБ ще застанат и други партии. Срокът за регистрация на инициативни комитети е 4 октомври, а на кандидати - 12 октомври.

В понеделник (27 септември) бе учреден инициативен комитет, който издига Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. През седмицата на два пъти Румен Радев призова Бойко Борисов да защити честта на ГЕРБ и да се кандидатира за президент срещу него. В неделя (26 септември) Бойко Борисов, който преди това обяви, че кандидатът за президент на партията е ясен и познат, каза, че няма да го обяви до последния ден, за да не "го докопат".

Проф. Анастас Герджиков, който е доктор на филологическите науки, е ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 2015 г. и вече изпълнява втори мандат. Преди това е бил зам.-ректор на университета. От 2001 до 2003 г. е бил зам.-министър на образованието.

Засега кандидатури за президент са обявили лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, лидерът на "Българска социалдемокрация" проф. Александър Томов, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, лидерът на "Глас народен" Светослав Витков, бившият журналист от "Нова телевизия" Цвета Кирилова, фолк певицата Луна и обвиненият в шпионаж в полза на Русия Александър Малинов.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар