Вход | Регистрация

До 5 вида ще бъдат бюлетините за местния вот

Досега в ЦИК не са постъпвали сигнали за купуване на гласове

До 5 вида ще бъдат бюлетините за местния вот
Снимка: Thinkstock/Guliver

До пет вида бюлетини ще има в избирателните секции тази есен. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от Нова телевизия.

Първата е за общински съветници, на която от лявата страна ще бъдат написани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати,участващи в изборите. От дясната страна ще има числа, с които избирателят може да се възползва от преференциалния вот.

Следват бюлетините за кмет на община, кмет на район или кмет на кметство. От лявата страна ще е името на партията, коалицията или инициативния комитет, а от дясната на самия кандидат. 

В бюлетината за референдума трябва само да отбележим дали сме съгласни с въпроса на референдума, или не. След това трябва да бъде сложена в плик.

Томов заяви, че до този момент в ЦИК не са постъпвали сигнали за купуване на гласове.

"Ако има много висока избирателна активност и физически не стигне времето всички да упражнят правото си на глас, Изборният кодекс предвижда, ако има опашка пред избирателната секция, когато свършва изборният ден, председателят или друг представител на секционната комисия да събере документите за самоличност на чакащите пред стаята хора и всички те ще бъдат допуснати да гласуват след 19:00 часа”, обясни той.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар