Вход | Регистрация

Затвориха детските градини в Тетевен

ДАНС е иззела офертите на петте фирми кандидати за доставчик на храна през новата учебна година

Затвориха детските градини в Тетевен
Снимка: Север.бг

Всички детски градини, ясли и социални заведения на територията на община Тетевен затвориха врати за неопределено време заради липса на фирма-доставчик на хранителни продукти, съобщи кметът Десислав Цветанов, цитиран от БТА.

По думите му договорът с досегашната фирма е изтекъл на 26 август, а обществената поръчка за избор на нова все още не е осъществена, тъй като от ДАНС са иззели документацията на кандидатстващите пет фирми.

Цветанов уточни, че е поискал да продължи договора с досегашния доставчик с шест месеца, което е позволено от закона. Фирмата обаче е отказала и детските градини и социалните заведения в общината остават без доставка на храна.

Кметът е изпратил писмо до прокуратурата на 8 август, а от там са му отговорили на 27 август.

"Следващата процедура, която можем да направим, е договаряне без обявление. Започнахме я на 1 септември. Тя обаче подлежи на предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки за законосъобразност. Ако се окаже, че не е законосъобразна, нямаме правилен ход, защото в закона не е предвидено какво се случва със спряна процедура", заяви Цветанов.

При законосъобразност комисия, назначена от кмета, ще разгледа внесените оферти на фирми. Според Цветанов, ако има само една подадена оферта, може да се сключи договор веднага. Ако има повече от една фирма, трябва да се изчака 14-дневният срок на обжалване.

Във връзка с доставката на храна на детските градини през март срещу кмета на общината Милен Милев и неговия заместник Детелин Пърлев бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления. Сега майки се заканват, че ако до 15 септември детските заведения не отворят врати, ще излязат на масов протест.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар