Вход | Регистрация

„Отговорността за Бюджет 2014 е на БСП“

Депутатите д-р Емил Райнов и Димитър Горов се срещнаха с жители на Тетевен и Глогово

„Отговорността за Бюджет 2014 е на БСП“
БСП - Ловеч

Народните представители от БСП д-р Емил Райнов и Димитър Горов се срещнаха с жителите на Тетевен и с. Глогово. На дискусията беше обсъдена работата на кабинета "Орешарски" до момента, Бюджет 2014 и проектите в социалния и финансов сектор на държавата през идната година.

1127673

"Качествената политика се определя от бюджета. През тези шест месеца управление, ние довършваме бюджета "Дянков". Направихме невъзможното, за да се разплатим на 100% с лекарите за септември. Дължимата ставка за октомври и ноември ще бъде изплатена през януари. "

С тези думи, народният представител д-р Емил Райнов коментира проблема с изплащането на дължимите възнаграждения на лекарите през последното тримесечие от тази година. Според него в бюджета на здравната каса през тази година не са предвидени плащания на болниците. "Ние не заварихме обран бостан, а изпепелена земя. Наша е отговорността за Бюджет 2014, политиката в него е всичко онова, което обещахме преди 12 май", заключи Райнов

На срещата той коментира и свършеното до момента от правителството в здравния сектор, а именно: намалена потребителска такса за пенсионерите от 2.90 лв. на 1 лв., директно субсидиране на общински болници в труднодостъпни региони като Тетевен и Троян в Ловешко, подновяване на автомобилния парк в Спешната помощ, увеличаването на заплатите в здравния сектор с 10% и допълнително финансово стимулиране на работещите в психиатричната помощ.

1127675

Другият важен въпрос, дискутиран на срещата, бе напредъкът на правителството в социалния сектор. По тази тема депутатът от БСП Димитър Горов заяви, че една от най-съществените стъпки  е въвеждането на необлагаем минимум на доходите. "Всички работещи на минимална заплата, при деклариране на доходите за 2014 г., ще получат обратно платения от тях 10% данък общ доход, който се равнява на една допълнителна 13-та заплата", подчерта Горов.

Част от социалните мерки, предприети от кабинета, са замразяване на нарастващата пенсионна възраст, връщането на правото на военните за пенсиониране, увеличаване на пенсиите през 2014 г., увеличаване на помощите за първокласници от 150 на 250 лв. и намаляване на изискването за трудова заетост преди бременност от 24 на 18 месеца. "Тук бих искал да добавя нещо много съществено – въвеждаме право на отпуск на семейство при осиновяване на дете", подчерта Димитър Горов. Според него досегашната практика е при осиновяване родителите нямат право на отпуск за адаптация на детето.

Облагането на производителите на зелена енергия от възобновяеми енергийни източници с 20% върху приходите от продажби бе другият въпрос, разискван на срещата. Според Димитър Горов 90% от договорите за присъединяване на фотоволтаични електроцентрали са подписани през 2011 г. и 2012 г.

На срещата стана ясно, че се подготвя възможност за разнообразяване на източниците на ток за домакинствата, като мярка срещу монополизма в енергетиката.

На въпрос от гражданин в Тетевен какъв е контролът върху концесионните сделки, д-р Райнов заяви, че държавата ще преразгледа всички държавни концесии, които носят приходи от едва 120 млн. лева годишно, от които 100 млн. лв. след съдебни искове.

1127676

Проектозаконът за финансовите институции беше обсъден на дискусията. За него Горов разясни, че се предвижда при невъзможността на кредитополучател да обслужва ипотечен кредит банката да не може да отнеме жилището, ако то е единствено. Друга мярка по този въпрос е при отнемане на жилище в полза на банката продажната цена да погасява остатъчната стойност по кредита, а не както е до сега, разликата да се поема от кредитополучателя.

По-строг лицензионен режим и таван на лихвите и таксите по т.нар "бързи кредити" предвижда правителството, стана ясно на срещата. Димитър Горов заяви, че се предвижда и независима финансова институция да контролира лихвените нива на банките в национален мащаб.

1127674

През 2014 г. се предвиждат 1.4 млрд. повече приходи в сравнение с 2013 г., според д-р Емил Райнов. Той допълни, че се разработва и специален фонд, в който са предвидени 500 млн. лв. за инвестиции в инфраструктурата и 100 млн. лв. за образование.

Жителите на Тетевенското село Глогово повдигнаха проблема с водоснабдяването в селото. Режимът и некачествената питейна вода там е от десетилетия и прави качеството на живот нищожно. Гневен жител заяви "Ние не пием вода, пием тиня!" Депутатите поеха ангажимент да изучат проблема и да помогнат за неговото разрешаване.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар